Index Vakbarát Hírportál

Portugália hosszabbításban nyerte történelmi aranyát

2016. július 11., hétfő 00:14

Franciaország elveszítette a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét, Portugália a hosszabbításban felülmúlta a hazai pályán játszó franciákat. A franciák másodszor buktak döntőt, 2004 után a hazai csapat ismét veszített. Deschamps kapitány jól cserélt, bár Martialt már csak hátrányban vetette be. A ráadásban keveset kapott tőle a csapat, és most a szerencse sem volt mellettük.

Franciaország nem kapott ki a két előző hazai rendezésű tornáján (1984 és 1998), meg is nyerte, Portugália ellenben egyszer bejutott ugyan a döntőbe, hazai pályán, de 2004-ben kikapott. Görögország verte az akkor 21 éves Ronaldót és csapatát, egy szöglet után Hariszteasz fejelt a kapuba.

A portugáloknak jó hír volt, hogy Pepe sérülése nem volt súlyos, és visszatérhetett, miután az elődöntőt kihagyta. Rossz hír volt viszont az országnak, hogy a hetedik percben Payet úgy lépett oda Ronaldo bal térdéhez, hogy a csapat legnagyobb ásza elterült utána.

Hogy pontosan mi történt percről percre, itt megnézheti.

Rögtön az ápolásnál lehetett látni, nagyon nincs jól. Összeszedte magát, de minden lépésén érződött a fájdalom.

Le is jött hamarosan, hogy hosszabban tudják ápolni, aztán visszament, de egy kontránál azonnal kiderült, nem tud kellően felgyorsítani, sokkal jobban fáj a lába, mint a BL-döntőben. Akkor is látszódott egyébként, hogy nincs rendben, olykor csak poroszkált, a belőtt labdákra nem érkezett a rá jellemző lendülettel. Zidane azonban mégsem cserélte le.

Santos kapitánynak viszont nem maradt más lehetősége, le kellett hoznia. 12 éve könnyek között ment az öltözőbe, de akkor a meccs végén.

 
Most már a 25. percben, és most hordágyon, most fizikai fájdalmai is voltak.

A portugálok eredeti taktikája gyorsan felborult, igaz a franciáké is, hiszen ők is Ronaldo semlegesítésére készültek. A portugálok persze Ronaldóval sem akartak fejetlenül támadni, így még inkább arra kényszerültek, hogy kontrára rendezkedjenek be.

A pályán lévők előtt nyilvánvalóvá vált, nagyobb a felelősségük rajtuk, többet kell vállalniuk, nem fog menni, hogy egyszerűen továbbtolják a labdát Ronaldónak, és majd ő csinál valamit.

Ezzel a drámával terhelt első félidőben nem sok minden történt. Griezmannak volt egy fejese 14 méterről, amit Rui Patricio a léc alól piszkált ki. A kapusnak talán ez volt az egész Eb alatt a legkomolyabb mentése.

A franciák legjobb embere egyébként az a Sissoko volt az első 45 percben, aki szinte semmit sem csinált eddig a meccseken.

A második félidő nem indult mozgalmasan, helyenként kifejezetten unalmas volt. Őrlődtek a csapatok, Deschamps nem érezte úgy, hogy nyomást kellene gyakorolnia a riválisra - nem támadták le a portugálokat -, és mint később kiderült, ez lett a veszte.

A 66. percben persze mindez nem érződött, mert óriási francia helyzet maradt ki, a csereként beálló Coman beadása után Griezmann - zavartalanul - öt méterről fejelt kapura, de centikkel tévedett, a léc felett szállt el a labda. A franciák vezére, aki 6 gólos volt a tornán, a BL-döntő után ezt is elveszítette, de ne szaladjunk ennyire előre.

Coman átmenetileg életet hozott a francia támadásokba, Giroud lépett ki a passza után, balról lőtt, de Rui Patricio védett.

A 80. percben megélénkült a meccs, mert Nani beadása nem volt a legjobb, viszont Llorisnak ki kellett kapnia a léc alól a labdát. A kipattanót Quaresma ollózta háttal a kapura, de a kapus lehúzta a labdát.

Négy perccel később Sissoko 30 méterről lőtte rá, Rui Patricio nagy vetődéssel ütötte ki a labdát oldalra, miután visszatették középre, a fejes már erőtlen volt.

 
A 92. percben kimaradt a legnagyobb francia helyzet.

Gignac fordult kapura Evra bal oldali beadás után – Pepét fektette el egy finom mozdulattal -, hat méterre volt a kaputól, a rövid sarkot vette célba, de rosszul találta el a labdát, így a kapufa mentett.

A franciák hat kapufát lőttek az eddigi meccseken, most jött a hetedik, ezért a rendes játékidőben nem dőlt el a találkozó.

Hosszabbítás

A hosszabbítás előtt Ronaldo egy kötéssel a lábán már lelkesítette a társait a pályán, Pepe fejese kevéssel ment mellé.

A 104. percben Quaresma szöglete után Eder emelkedett a legmagasabbra, Lloris bal kézzel ütötte ki a gólvonalról, de nem volt annyira jól helyezett a labda.

A hosszabbítás második felében a portugálok váratlanul még több erőt gyűjtöttek és eldöntötték a meccset.

A 107. percben Guerreiro lőtt egy szabadrúgást 22 méterről – jobbos szög volt, mindenki azt hitte Quaresma bombázza rá -, a balhátvéd nagyon jól csavarta, a felső kapufa mentett. Más kérdés, hogy valószínűleg nem a védő, Koscielny, hanem Éder ért a labdához kézzel párharcuknál.

Egy perc sem telt el, amikor Eder lerázta magáról Koscielnyt - Pogba nem volt kellően agresszív, és nem támadta meg -, elsőre úgy látszott, hogy bátortalanul vezeti a labdát kapura, aztán 26 méterről egyszercsak meggondolta magát, és kilőtte a jobb alsó sarkot, Lloris ezt nem védhette.

A Bissau-Guineában született 191 centis Eder a Swansea-ból került a Lille-hez, és ebben a stadionban idén elveszítette csapatával a Ligakupa-döntőjét. Ezt a döntőt azonban ő döntötte el.

Az utolsó pillanatban volt még egy kisebb francia helyzet - az egész hosszabbításra nem volt tervük, hogyan lehetne megnyerni a trófeát -, de semmi más, így

 
Portugália története legnagyobb sikerét érte el.

Fernando Santos kapitány az első elveszített selejtező után, még 2014 szeptemberében vette át a válogatottat. Azóta nem kapott ki.

Portugália három döntetlennel jutott tovább a csoportból, ha nincs a létszámemelés, valószínűleg kiesnek, bár az utolsó negyedórában ellenünk már nem akartak semmit kicsavarni a meccsből.

Portugália sok aranygenerációja nem jutott a csúcsra, amikor Figo, Rui Costa vagy Paulo Sousa volt a pályán, most egy nagyon fegyelmezett csapat megnyerte az Európa-bajnokságot.

Rovatok