Index Vakbarát Hírportál

A magyar recepttel lett bajnok Portugália

2016. július 12., kedd 12:54

Elbukott első selejtező után kapitányváltás és sikerkorszak. Ismerős?

Nemcsak Magyarország, Portugália is váratlan vereséggel kezdte az Európa-bajnoki selejtezőket tavalyelőtt szeptemberben, az albánok elleni hazai kudarc (0-1) miatt Paulo Bentót azonnal kirúgták. A sorozatból neki is egy meccs jutott, ahogy Pintér Attilának.

Bentónak viszont jelentősebb a múltja: a 2012-es Eb-n vele jutottak el a négyig, ott pedig a spanyolokkal szemben csak tizenegyesekkel maradtak alul, a 2014-es vb-n viszont már bentragadtak a csoportban, a németek és az amerikaiak mentek tovább előttük.

Érezhető volt, hogy lejtmenetben vannak, a 2014 szeptemberi vereség után telt be a pohár. Bento azóta a brazil Cruzeiro edzője, és eszében sincs hangosan követelni a részét a sikerből.

Az albánok persze akkor még nem tudták, milyen nagy szolgálatot tesznek a portugál futballnak. Fernando Santosnak ugyanis nem volt csapata, miután elköszönt a görögöktől, így örömmel vállalta a válogatott vezetését.

Santos a vb-n a nyolcaddöntőbe vitte a görögöket, volt tehát rutinja válogatott élén, az országban ismerték, még ha nem is voltak nagy eredményei. A bajnok Sportingot például Bölöni Lászlótól vette át 2003-ban, és a harmadik helyre futott be vele. A szezon végén egyébként nemcsak az erdélyi mester, hanem Cristiano Ronaldo is távozott a klubtól, így Santos onnan még nem ismerte.

Arra viszont tökéletesen ráérzett, úgy lehet sikeres, ha a csapatjátékot alárendeli Ronaldo kiszolgálásának. Nyilván nem volt terve arra, hogy mi lesz, ha gyorsan kiesik, de az utolsó selejtezőt már a legnagyobb ász nélkül vívták meg, és a május végi norvégok elleni felkészülési meccsen is nélküle vágtak hármat.

Játszhatott volna nyíltan, de nem akart a csapatára olyasmit szabni, aminek nem tud megfelelni. Így nem volt látványos, improvizatív a játék, de a fegyelmezettség miatt nagyon stabilak voltak hátul, elöl nem volt nehéz egy gólt találni.

Ez is volt a titok. Azt mondta még az Eb előtt, hogy annyi jó generáció van, hogy egynek akár ki is jöhet a lépés. 2011-ben második volt Brazília mögött a vb-n az U20-as csapat, 2015-ben veretlenül estek ki a nyolc között, ugyancsak a braziloktól.

A 61 éves Santos – akinek egyébként villamosmérnöki diplomája van - egy portugál bajnokságot nyert, a Portóval (1999). Emellett egy görög kupát hozott még össze az AEK-kel 2002-ben.

Vasárnap este viszont a halhatatlanok közé emelkedett, mert a brazilokkal vb-győztes Scolarinak sem sikerült az, ami neki igen, nagy címet, Európa-bajnokságot nyerni a portugál válogatottal, ami korábban semmilyen tornán nem lett első.

Rovatok