Index Vakbarát Hírportál

Újabb pont! A végén egyenlítettünk Izland ellen

2016. június 18., szombat 19:51 | aznap frissítve

Hatalmas volt a tét az Izland elleni elleni szombati Eb-csoportmeccsen: az osztrákok elleni 2-0-s győzelem azt jelentette, hogy ha sikerül ismét nyerni, akkor már biztosan ott van a nyolcaddöntőben a magyar válogatott. 

Bernd Storck kénytelen volt változtatni a kezdőn, mivel Fiola Attila sérülése nem jött rendbe, így Juhász Roland került a kezdőbe, Lang Ádám pedig kiment szélre. Az előző meccsen gólszerző Stieber Zoltán, valamint a norvégok elleni pótselejtezőn eredményes Priskin Tamás is kezdő lett, Németh Krisztián és az osztrákok ellen eredményes Szalai Ádám maradt ki.

Kellően agresszívan kezdtük a mérkőzést, már az ellenfél térfelén megtámadtuk az izlandiakat, és igyekeztünk labdát szerezni. Az első veszélyes beívelésünkre csak három percet kellett várni, de Lang labdája túl magas volt Stiebernek, és kifejelte az egyik izlandi védő. Az izlandiak amúgy igyekeztek a legegyszerűbb megoldásokat választani, és többször a lelátóra bombázták a labdát.

A bal oldalon játszó Stieber ügyesen kombinált Kádárral a bal oldalon, ott voltunk az aktívabbak. Dzsudzsák a 16. percben próbálkozott meg egy lövéssel a jobb szélről befelé tologatva a labdát, de a bombája elakadt Gunnarsonban. És két perccel később is ő lőtt, amikor Nagy Ádám labdát szerzett az ellenfél térfelén. Ő amúgy is megint rengeteget dolgozott, és lépett vissza a védekezésbe segíteni, amikor kellett. 

Az első, osztrákok elleni meccshez hasonlóan megint voltak kifejezetten látványos, gyors, rövidpasszos támadásépítéseink, az viszont jól látszott, hogy a hosszú indításaink nem jönnek be. De többet volt nálunk a labda, az első huszonöt perc után közel hetven százalékos volt a labdabirtoklásunk, bár erre számítani is lehetett, hogy az izlandiak átengedik nekünk.

Aztán a 30. percben majdnem nagy baj lett, mert Kádár nem volt elég gyors és erőszakos a saját tizenhatosán belül, és Gudmondsson elvette tőle, a lapos lövését viszont Király lábbal védte. De szerencsére volt válaszunk, mert Dzsudzsák szépen hozta fel a labdát, és Kleinheislerrel összejátszva került helyzetbe. A szöglet után már Kleinheisler veszélyeztethetett, majdnem onnan próbálkozott, ahonnan a norvégok ellen gólt lőtt, de ez a tekerés most elkerülte a kaput.

De jött a tizenegyes 

A 37. percben Guzmics eladta a labdát saját térfélen, ami után szögletre tudott menteni, viszont a szöglet után tizenegyest kapott Izland. Az történt, hogy Királynak nem sikerült megfognia a labdát két izlandi között, kiejtette, és estében elütötte Ragnar Sigurdssont, ezután Kádár pedig ütközött Gunnarssonnal. Az orosz Szergej Karasev közel volt az esethez, és egyből büntetőt adott.

Róla lehetett tudni, hogy eléggé tizenegyesmániás, mindenesetre a büntetőt belőtte Gylfi Sigurdsson, és ezzel maradt az izlandi vezetés a szünetig. 

A második félidő 

Volt még egy félidő, hogy visszajöjjünk, ám Bernd Storck a szünetben még nem cserélt. Fordítani kellett, ami az ő irányításával már sikerült egyszer: a Feröer elleni selejtezőn, amikor Böde duplájával nyertünk. 

Először a 49. percben próbálkoztunk egy szabadrúgás-kombinációval, azonban Kleinheisler fölé durrantotta. A lendület megvolt, viszont sok hibával játszottunk, sokszor hiányzott a jó passz az ellenfél tizenhatosa előtt, vagy a lövéseink, beadásaink nem voltak elég jók, hiányzott a koncentráció. 

Az izlandiak beálltak védekezni, és átadták a területet, megint rengeteget volt nálunk a labda, szinte egykapuztunk. A 63. percben már egészen az ötösig passzíroztuk be a labdát, de a zűrzavarban valahogy tisztáztak az izlandiak. A harcosságunkra nem lehetett panasz, vetődtünk, ütköztünk, labdát szereztünk. 

Storck: Ma ünnepelünk

Bern Strock az M4-nek értékelt a meccs után. „Fantasztikus, nagyszerűen játszottunk, együtt volt a csapat, mindent megkockáztattunk”, mondta. Szerinte nagyon erős most a csapat játszottunk, és sokat fejlődött az Ausztria elleni meccs óta is. „Továbbra is fociztunk, hittünk abban, hogy győzni fogunk, ennyit még nem birtokoltuk a labdát, ma ünnepelünk, aztán meglátjuk a folytatást Portugália ellen.”

Bernd Storck a 65. percben nyúlt bele komolyabban a meccsbe: jött Nikolics és Böde, lement Stieber és Priskin. Dzsudzsáknak ezután volt egy szabadrúgása harmincról, ami kijött ugyan az izlandi kapusról, de aztán gyorsan rávetődött a labdára, mielőtt Nikolics odaért volna. Dzsudzsák újabb szabadrúgása a 75. percben már egész jó volt, viszont pont oda lőtte, ahol Halldorsson állt.

Megkezdődött az utolsó tíz perc

De semmit nem változott a játék képe, mi próbáltunk támadni, az izlandiak átengedték a terepet, és becserélték a veterán Eidur Gudjohnsent. Mi is változtattunk, a védő Juhász Roland helyett bejött a támadó Szalai Ádám, aki az első mérkőzésen gólt szerzett. 

A 84. percben megint egy jó passzra voltunk attól, hogy igazán komoly veszélyt alakítsunk ki az izlandi kapu előtt. 

És jött a 88. perc

Kleinheisler játszott Nagy Ádámhoz, aki egyből kiugratta Nikolicsot, ő középre passzolt, ami a kapu torkában bepattant Saevarssonról az izlandi kapuba.

Megvolt az egyenlítés.
 

Négy perc hosszabbítás jött, amit megpörgettek az izlandiak. Az orosz bíró még tartogatott izgalmat a legvégére, mert szabadrúgást adott az izlandiaknak: a kapunktól 16 méterre. De belebombázták a sorfalba, a kipattanó is veszélyes lehetett volna, ám Guzmicsról szögletre pattant, és ezzel vége is volt a meccsnek. 

Harcosságunk és a kemény munkánk pontot érdemelt, és ráadásul hátrányból jöttünk vissza, ami a csapat lelki erejét mutatta. 

A magyar csapat megszerezte negyedik pontját az Európa-bajnokságon, és ezzel továbbra is nagyon jó esélye van a nyolcaddöntőre. De sok múlik azon is, hogy este kilenctől Portugália mit játszik Ausztriával.

Rovatok