Index Vakbarát Hírportál

Semmi meglepő, C. Ronaldóé az Év Játékosa-díj

2017. január 9., hétfő 19:54

Semmi meglepetés nem történt, Cristiano Ronaldo lett a FIFA év játékosa. Nem véletlen, hogy a Barcelona futballistái, így a szintén jelölt Lionel Messi sem vett részt a gálán. A hivatalos verzió szerint az Athletic Bilbao elleni szerdai Király-kupa-mérkőzésre készülnek. Ronaldo az Atlético Madrid játékosát, Antoine Greizmann-t és Messit előzte meg. Először nyerte meg ezt a díjat.

Ronaldo nyerte a 2016-os Aranylabdát is, már negyedszer lett azon a szavazáson az első, most a FIFA Év Játékosa díj is az övé. A portugál futballista szenzációs évet tudhat maga mögött. Franciaországban Európa-bajnok lett, a Real Madriddal megnyerte a Bajnokok Ligáját, az UEFA Szuperkupát és a klub-világbajnokságot is.

"Micsoda megtiszteltetés! - mondta meghatódva Cristiano Ronaldo. "Nem találok szavakat. 2016 pályafutásom legjobb éve volt. Voltak kétségek, nehéz pillanatok, de az év megmutatta, hogy továbbra is jól játszunk. Afelől nem voltak kétségeim, hogy sok mindent megnyerhetünk."

Cristiano Ronaldo adatlapja

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Dzsudzsák Balázs csapatkapitány is a végső győztes Cristiano Ronaldót jelölte meg első helyen. A FIFA honlapjának beszámolója szerint a német edző a második helyen honfitársát, Toni Kroost, a harmadikon pedig az argentin Lionel Messit nevezte meg. Dzsudzsáknál Messi volt a második, míg a brazil Neymar a harmadik. Az újságírók közül Szeli Mátyásnál, a Nemzeti Sport munkatársánál ugyancsak Ronaldo győzött Luis Suarez és a francia Antoine Griezmann előtt. 

Az év férfi edzője Claudio Ranieri lett, aki a hatalmas meglepetésre, 2016-ban a Leicesterrel megnyerte a Premier League-t.

A Puskás-díjat, azaz az év legszebb gólját a maláj Mohd Faiz Subri érdemelte ki.  Díjat Ronaldo, a brazil válogatott korábbi zsenije adta át.

A Fair Play díjat az Atlético Nacional kapta, amely repülég-katasztrófát szenvedett Chapecoense javára lemondott Copa Sudamericana trófeáról, így a szerencsétlenül járt brazil csapat lett a sorozat győztese.

A FIFA év csapatára 26 ezer profi játékos adhatta le a voksát, ennek megfelelően a szavazás végeredménye a következő lett: 

Manuel Neuer (német, Bayern München) - Marcelo (brazil, Real Madrid), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Dani Alves (spanyol, Juventus) - Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Toni Kroos (német, Real Madrid), Luka Modric (horvát, Real Madrid) - Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Luis Suarez (uruguayi, FC Barcelona), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)

Tarolt tehát a spanyol La Liga, öt Real-, és négy Barca-játékos került az év legjobb tizenegy futballistája közé.

Yılın 11'i selfie'si (Barcelona'lı oyuncular yok) pic.twitter.com/5daZwgDGwN

— Sporx (@sporx) January 9, 2017

A legjobb szurkolótábor díját a Liverpool és a Borussia Dortmund szurkolótábora kapta a tavaly áprilisban lejátszott meccsen, a közösen elénekelt, híres You'll Never Walk Alone-indulóért. A FIFA életműdíját a brazil futsalos, Falcao kapta.

A legjobb női futballista az amerikai Carli Lloyd, aki megvédte a címét, hiszen tavaly is neki járt a legjobbnak járó trófea. A legjobb női edző az olimpiai bajnok német válogatottat irányító Silvia Neid kapta.

A díjátadón feltűnt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, nem kisebb egyéniség, mint Diego Maradona mellett tapsolt.

Rovatok