Index Vakbarát Hírportál

Egymillióra büntették a Diósgyőrt a népligeti szatírozásért

2017. január 13., péntek 08:52 | aznap frissítve

Az MLSZ fegyelmi bizottsága (FEB) igen súlyos, 1 millió forintos büntetést mért a DVTK labdarúgócsapatára, a klub honlapján decemberben megjelentetett interjú miatt. A cikkben a Diósgyőr ügyvezetője, a FEB szerint "részrehajlással vádolta meg az MLSZ fegyelmi bizottságának tagjait és játékvezető-ellenőröket".

A sors iróniája, hogy az ominózus interjúban Szabó Tamás épp azért veri ke a belhét, mert véleménye szerint a FEB rendre indokolatlan szigorral büntette csapatát az ősz folyamán. Az ügyvezetőnek többek között a csapat mérkőzéseiről jelentő ellenőrökkel is komoly gondjai voltak, szerinte ezek némelyike sem erkölcsi, sem szakmai alapon nem volt alkalmas a feladatra:

"Véleményem és tapasztalatom szerint a mérkőzés ellenőrök kiválasztása nem minden esetben csak a szakmai és erkölcsi alkalmasság alapján történik, hanem sokszor „egyéb” szempontok alapján. Ha ez nem így lenne, akkor valószínűleg nem fordulhatna elő, hogy például a futballberkekben csak „népligeti szatír”-ként ismert korábbi játékos ellenőr lehet, és a DVTK mérkőzéseiről ír jelentést, amit abszolút bizonyító erejű és megfellebbezhetetlen igazságtartalmú dokumentumnak fogadnak el a fegyelmi bizottságnál."

A "Népligeti Szatír", mint az közismert Wukovics Lászlóra a Ferencváros és az Újpest korábbi válogatott játékosára utal, aki a 1993 januárjában egy viccesnek szánt megmozdulás keretében halálra rémítette a szakosztály női kézilabdázóit, miután egy este eléjük ugrott a népligeti sporttelep fái közül, arcára húzott símaszkban, kezében baseballütővel és egy pisztolynak látszó öngyújtóval, félmeztelenül, egy fradis melegítőnadrágban.

Az ügyből akkor nagy balhé lett, de aztán mindenki megbocsátott, és végül el is felejtődött a dolog.

Szabó emellett magát a FEB-et is megvádolta, hogy következetlenül, szubjektív alapon dönt az egyes ügyekben, így csapata többször is lényegesen súlyosabb büntetést kapott, mint a hasonló vétségeket elkövető más együttesek.

A diósgyőriek szemét köztudottan a Ferencváros csípi a legjobban, az ügyvezető a bizottság elfogultságát tárgyalva többször is utal a zöld-fehérekre, például az emlékezetes "ordenáré szexista" balhéra, amikor – szerinte – két egyforma ügyért teljesen eltérően büntették meg a két együttest, természetesen a DVTK kárára. Ezzel a kitétellel bizonyosan lesre futott az ügyvezető, ugyanis épp az interjú leközlésének napján mértek komoly büntetést a Fradira az incidensért.

Emellett felemlegeti azt az ügyet is, amikor a csapat akkori edzőjét, Tomiszlav Szivicset első fokon félévre eltiltották, mert a bajnokság befolyásolására tett célzást, míg az FTC edzője enyhe ítélettel megúszta hasonló ügyben. (Thomas Doll-t az MLSZ később kívánja meghallgatni az ügyben)

A diósgyőri millió mellett egy másik súlyosnak tűnő büntetést is kiszabott egy bizottság, a mezőkövesdi Ulysse Diallo ugyanis egy hónapos eltiltást kapott Fiola Attila lekönyökléséért. Az ítélet értékét némileg tompítja, hogy az eltiltás csütörtöktől lépett életre, így hamarabb lejár, minthogy elkezdődne az NB I. tavaszi szezonja.

Rovatok