Index Vakbarát Hírportál

Bundaőrület Gyurcsó csapatának meccsén, ilyen a világon nincs

2017. január 28., szombat 10:32 | aznap frissítve

A héten, Cipruson játszott Pogon Szczecin–Astra Giurgiu (3–1) felkészülési meccset sosem látott jelenetek színesítették.

A résztvevő csapatok, valamint a lengyel és román sportsajtó szerint is teljesen egyértelmű, hogy a játékvezető a saját érdekei szerint próbálta befolyásolni a mérkőzést,  amit ráadásul egy más nemzetiségű kollégája nevében vezetett. Sőt, a végén bekapott két gól miatt az Astra kapusára is vetült a gyanúból. A fogadási csalásokat figyelő Federbet szerint még sosem láttak ennél viccesebbet.

A bíró mindkét csapat számára megadott egy-egy büntetőt az első félidőben, ám ezeket annyira légből kapottnak ítélték a kedvezményezettek, hogy mindkettőt szándékosan kihagyták. Az egyiket ráadásul kétszer is, miután a sporinak volt lélekjelenléte visszafújni a szándékosan elszabotált első kísérletet. Elsőre a román válogatott Cristian Sapunaru, másodszorra Daniel Niculae alibizte el a dolgot, a játékosok a meccs után nem voltak hajlandóak nyilatkozni tettük okáról.

A bíró gólt akart, a játékosok direkt kihagyták a büntetőket

A jelenetek láttán az Astra edzője, a korábban Debrecenben játszó Marius Sumudica, dühösen azt kiabálta a bíróknak, hogy "Mit műveltek? Azért csináljátok, mert valaki fogadott a meccsre?!". A bíró a román Cristian Catana volt, legalábbis a Gazeta Sporturilor nyomozása és bizonyítékai szerint, ugyanis a hivatalos jegyzőkönyvbe nem írtak be nevet, a román beszámolók pedig egy bolgár bírót emlegettek.

A lapnak viszont fényképe van a játékvezetőről, amint a meccsen tevékenykedik, igaz, nem könnyű felismerni, mert az alkalomra szakállt növesztett és leborotválta a haját. Catana a meccs előtti időszakban szabadságát töltötte, és ezalatt növesztette meg egyébként rendszeresen leborotvált arcszőrzetét. Amikor a mérkőzést követően felhívták, azt mondta Romániában van, majd amikor elküldték neki a képet, közölte, hogy az nem róla készült. Az újságíró erre megkérdezte, hogy meglátogathatja-e pár percre ott ahol van, amire azt felelte, hívják vissza 10 perc múlva, majd soha többé nem volt elérhető. Ekkor felhívták Dambovita megye szövetségének elnökét – itt dolgozik Catana civilben –, aki szerint a bíró valahol külföldön tartózkodott.

A fogadási aktivitásokat figyelő Federbetnek akkor lett gyanús a mérkőzés, amikor az első félidőben, még a tizenegyesek előtt egyszer csak hihetetlenül megugrott a legalább háromgólos meccsre tett pénzek összege. A kihagyott büntetőkkel a dolgok visszatértek a normál kerékvágásba, egészen a második félidő közepéig, amikor 1-1-nél valaki irreálisan nagy pénzeket tett arra, hogy legalább négy gól lesz a találkozón. És lett is, az utolsó kettő ráadásul a románok kapusának hathatós közreműködésével született, bár annyira azért nem volt látványos a dolog, mint a büntetők esetében. (A teljes összefoglaló itt tekinthető meg.)

Mindez csak a jéghegy csúcsa, a Gazeta Sporturilor többrészes oknyomozása szerint egy egész hálózat működik ciprusra települt mérkőzésszervezőkből, illetve álnevet és álnemzetiséget használó román bírókból, akik csak januárban tíz nap alatt három gyanús meccsen tevékenykedtek kifejezetten feltűnően.

A CFR–Ufa (2–0) és a Botosani–Amkar Perm (3–0) találkozón egyaránt román és orosz csapatok találkoztak, a meccseken papíron szlovén, török és bolgár játékvezetők és asszisztensek tevékenykedtek, ám a Sportuliror nyomozása és bizonyítékai alapján valamennyi találkozót románok vezették. A fogadási csalásokról a Federbet tavaly már az Európai Parlamenthez is benyújtott egy tanulmányt, ebben több román csapat mérkőzése is szerepelt. A Román Labdarúgó-szövetség a mostani botrány hatására kivizsgálást ígért az ügyben.

(via NSO)

Rovatok