Index Vakbarát Hírportál

Megtörtént az első letartóztatás a nagy angol pedofilbotrányban

2017. január 28., szombat 14:44 | aznap frissítve

Nem csak a letartóztatás jelent fordulatot, de azt sem lehetett eddig tudni, hogy nem csak évtizedekkel ezelőtt történtek ilyen esetek. A gyanúsított még a kétezres években is molesztálhatott gyerekfocistákat.

Az angol labdarúgást, sőt egész Angliát megrázta a tavalyi novemberben kirobbant botrány, amiben a rendőrség szerint közel 100 futballklub érintett, a gyanúsítottak száma pedig a nyolcvanat is meghaladja. Az ügyet Andy Woodward, volt labdarúgó robbantotta ki a Guardiannak adott interjújában. Woodward azt mesélte el, hogyan lett gyerekként Barry Bennell áldozata, az egykori edzőt és játékosmegfigyelőt 1998-ban 9 év börtönre ítélték, miután Woodward feljelentette egykori tetteiért.

Az interjút követően azonban váratlanul elkezdtek újabb és újabb játékosok jelentkezni, akiket gyerekként szintén megrontottak a focicsapatuknál dolgozó edzők, vagy egyéb beosztásban tevékenykedő alkalmazottak. És nem csak Bennell volt áldozatai kerültek elő, de számtalan új név is előkerült, és pillanatok alatt kiderült, hogy a jelenség egészen ijesztő mértékben behálózta az angol labdarúgást, ráadásul a legújabb információk szerint nem is csak a régmúltban.

Az angol rendőrség átfogó vizsgálatot indított az ügyben, még egy segélyvonalat is létrehoztak, hogy azon keresztül jelentkezhessenek a volt áldozatok.

Pénteken új szakaszába lépett a nyomozás, ugyanis megtörtént az első letartóztatás. A 74 éves Michael Sean Carsont kiskorú sérelmére elkövetett szeméremsértés és molesztálás gyanújával tartóztatta le, és helyezte őrizetbe a rendőrség. A BBC értesülései alapján sokkoló fordulatot jelent az ügyben, hogy nem csak évtizedekkel ezelőtt történtek ilyen bűncselekmények az angol fociban, de még az ezredforduló után is.

A futballkörökben "Kit" becenéven ismert edző, illetve játékosmegfigyelő a Norwich City, a Peterborough United és a Cambridge United csapatánál dolgozott, és a BBC információi szerint utóbbi két csapatánál követte el a vádban meghatározott bűncselekményeket.

Carson 1983-tól dolgozott a Norwich utánpótlásánál, majd 1993-tól a Peterborough akadémiáját vezette igazgatóként, aztán 2001-ben a Cambride United utánpótlásának vezetője lett, ahol 5 évet töltött. Később a Histon FC-nél vállalt munkát, illetve 2012 óta sokat volt Finnországban is, ahol szintén utánpótláscsapatokkal foglalkozott.

Rovatok