Index Vakbarát Hírportál

Az alapvonali bíró sokadik csődje

2017. február 17., péntek 11:34

Most épp az Ajax szívta meg azzal, hogy még nincs állandó videóbíró az összes nagy nemzetközi sorozatban: a Legia Warszawa elleni csütörtök esti Európa Liga-meccsen nagy valószínűséggel gólt buktak, mert az alapvonali bíró rosszul helyezkedett.

A 0-0-val véget ért első meccsen a holland válogatott Danny Klaassen adott le egy lövést, amire rávetődött ugyan a legiás Arkadiusz Malarz, de gyanús volt, hogy nem tudta a gólvonal előtt megállítani a labdát. Az alapvonali bíró a kapufától pont nem látta, mi a helyzet, úgyhogy befelé kellett lépnie, hogy jobban rálásson, de addigra Malarz már a vonal felé tolta a labdát. 

Az egész szituáció szerencsétlen volt, a kapus a másik oldalra vetődött, megnehezítve így az alapvonalbíró dolgát, aki pont a rossz oldalon állt. Erről mondjuk nem tehet, oda kell állnia.

A meccs így 0-0 lett, pedig az Ajax az idegenben szerzett góllal óriási lépést tett volna a továbbjutás felé. A lefújás után az egyik lengyel sportműsorban leszimulálták a helyzetet, de ennél is árulkodóbb az alábbi fotó. Cáfolhatatlannak tűnik, hogy a kapus legalább húsz-harminc centivel a vonal mögött fogta meg a labdát. 

A 0-0 után az Ajax-edző Peter Bosz is azt mondta, egyértelmű, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a vonalon, de ettől függetlenül meg kellett volna nyerniük a mérkőzést, mert több nagy helyzetük is volt. 

A játékvezető bármilyen külső segítséggel eldönthette volna, hogy bent volt-e a labda, de mivel ez nem állt rendelkezésre, így csak az alapvonali asszisztensre támaszkodhatott. Az alapvonalbíró még a megbuktatott UEFA-elnök, Michel Platini találmánya.

Szerintem az Ajax-lövés...

  • 3738
    egyértelmű gól
  • 83
    nem volt bent
  • 47
    nem tudok dönteni

Rovatok