Index Vakbarát Hírportál

Olyan, mint Özil a német futball újabb őstehetsége

2017. február 21., kedd 13:45

11,7 kilométert futott, 75 labdaérintése volt és 58 passza, amiből 74 százalék ment jó helyre, és két gólpasszt adott. A hétvégi, Augsburg elleni volt a 13. meccse a Bundesligában, ebből hatszor volt kezdő. Nagyszerű teljesítmény, de ha ehhez hozzátesszük, hogy egy 17 éves futballistáról van szó, akkor ez már egészen kimagasló. A Bayer Leverkusen megtalálta az új Mesut Özilt, a még junior korú Kai Havertz kedd este, pályafutása során először a Bajnokok Ligájában is kezdő lehet

Valódi gyöngyszemre lelt a Leverkusen. A klub játékosmegfigyelői még hét évvel ezelőtt szúrták ki maguknak az akkori kissrácot, aki az Alemania Aachen kölyökcsapatában futballozott. Fokozatosan járta végig a szamárlétrát, miközben az U16-os és az U17-es válogatottba is bekerült.

A legutóbbi szezonban még a Leverkusen junior B-csapatában futballozott, majd az idényt már az U19-eseknél kezdte, miközben a felnőttekkel is készült. Tavaly, október 15-én jött el a nagy pillanat, amikor a Werder elleni bajnoki 83. percében, Charles Aránguiz helyére állva bemutatkozott a felnőttek között. Nem lehet tudni, mi lett volna a sorsa, ha Hakan Calhanoglut nem tiltják el, vagy éppenséggel igazolnak a helyére. 

Kai Havertz a német futball újabb őstehetsége

November második napján a BL-csoportkörben is pályára lépett, négy percet kapott a Tottenham ellen, három nappal később pedig először volt kezdő, a Darmstadt elleni bajnokin. Azóta volt még egy BL-meccse és már van négy gólpassza, tényleg lenyűgöző teljesítmény.  Természetesen a Bayer összes junior BL-meccsén is ott volt.

"Technikailag nagyon képzett játékos, aki emellett még nagyon gyors is

 – mondta róla edzője, Roger Schmidt. Kiváló testfelépítésű, 186 centiméter magas, remek fizikai erővel megáldott mindenes. Megvan a megfelelő sebessége, amivel a támadásokat tudja segíteni, de ha kell, a kapu elé is oda tud érni."

Bátorító és dicsérő szavak, de a legnagyobb bókot valószínűleg Rudi Völler, klubigazgató mondta, aki kijelentette

Tipikusan olyan játékos, mint Mesut Özil. Magától értetődő, ahogy simul hozzá a labda.

Félelmetes, ahogy a karrierje indult, és csak rajta múlik, hogy tud-e élni a lehetőséggel, de edzője szerint ez a srác nem csak a futballban tudja használni a fejét.

Leverkusenben amúgy is nagyon komolyan veszik az utánpótlás-nevelést. A jelenlegi keretben 13 olyan futballista van, aki még nem múlt el 23 éves. Elég csak Benjamin Henrichs-re (19 éves), Julian Brandt-re (20), Tin Jedvajra (21), vagy éppen Jonathan Tahra (21) gondolni.

Havertz-nek pedig kedd este egy újabb álma teljesülhet. Kezdőként futhat ki az Atlético Madrid elleni BL-nyolcaddöntőre. Hogy mennyire komolyan kell venni a fiatalembert, azt bizonyítják a meccs előtti spanyol lapokban megjelent cikkek is.

Rovatok