Index Vakbarát Hírportál

Kína ötvenmillió focistát nevelne 8 éven belül

2017. február 22., szerda 11:44

Egészen döbbenetes terveket jelentett be a Kínai Labdarúgó Szövetség alelnöke, Vang Teng-feng, aki közölte, hogy a korábbi terveket megtoldva 2025-re ötvenezerre növelnék a kínai futballakadémiák számát, és akadémiánként 1000 játékossal terveznek.

Ez nem elírás, tényleg ötvenezerről beszélt a kínai sportvezető. Gyors szorzás után azt is megkapjuk, hogy az 50 ezer akadémia egyenként 1000 játékosa pedig

ötvenmillió nevelt játékost jelentene.

Vagyis a kínai számítások szerint minden 28. kínai embernek futballakadémián kellene nevelkednie.

Eredetileg 20 ezer akadémiával terveztek 2020-ig, ezt turbózták most fel azért, hogy világuralomra törjenek a futballban. A dolog hátterében egyébként – ismerős lehet ez a vonal valahonnan – az áll, hogy a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping nagy futballrajongó, és a közelmúltban sürgette, hogy fejlődjön a sportág az országban.

A célok között szerepel a második világbajnoki részvétel - a mindeddig egyetlenre, amely sem gólt, sem pontot nem hozott a kínaiaknak, 2002-ben került sor -, a vb-rendezés, sőt a világbajnoki cím elhódítása is, jelenti az MTI. A 2018-as vb-re való kijutással nem áll túl jól egyelőre a kínai válogatott, amit Marcello Lippi vezet, a selejtezőcsoportjukban ugyanis öt meccs után két ponttal az utolsó helyen állnak.

Rovatok