Index Vakbarát Hírportál

Megvan, ki építi az új Puskás Stadiont

2017. február 24., péntek 18:29 | hét éve frissítve

2020-ban Magyarország először lesz házigazdája az UEFA labdarúgó Európa-bajnokságnak. Ha Magyarország kivívja a részvétel jogát, a magyar válogatott legalább két csoportmeccsét és, ha továbbjut, akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy 2019 végére felépüljön a 67 ezer férőhelyes, szerkezetileg biztonságos, világszinten is korszerű, új Puskás Ferenc Stadion, áll a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. Mai közleményében.

A cég által küldött közlemény továbbiakban rögzíti: a hétszintes, összesen bruttó 213.700 négyzetméter alapterületet kitevő épület tervei már elkészültek. A stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van, és lefolytatták a kivitelező kiválasztásához szükséges nyílt nemzetközi közbeszerzési eljárást.

A nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson kiíróként a magyar állam rendkívül szigorú szerződéses feltételeket írt elő kötelezően. A kivitelező napi 142 millió Ft+ÁFA kötbért fizet, ha késik, és a határidő és a minőség biztosítékaként a szerződéskötéskor az állam által egyoldalúan készpénzre váltható, összesen 32 milliárd forintos bankgaranciát ad.

A nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson két ajánlat érkezett. A STRABAG Építő Kft., STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., STRABAG AG közös ajánlattevők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak, mint a Magyar Építő Zrt és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevők. Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, három hónapon keresztül történő üzemeltetést, a nyitórendezvény költségeit. Az ajánlat 5% tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre. Ez csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg ÁFA tartalma a beruházás során visszafizetésre kerül a költségvetésbe.

Az olcsóbb ajánlat alapján a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5%-nyi tartalék 7,15 milliárd forint, az ÁFA összege 40,5 milliárd forint. Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek költségét is, pl. konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrörs, étterem, szurkolói bolt stb. A közelmúltban megépült, hasonló méretű európai stadionok (Baku, Marseille, München, London, Varsó) nettó egy székre jutó költsége átlagosan 1,24 – 3,1 millió forint között változik.

Az új Puskás Stadion 2016-ban a közbeszerzési hatóságnál is leadott bruttó becsült értéke a hivatalos költségbecslés alapján 180,02 milliárd forint volt, áfa tartalommal és öt százalék tartalékkerettel együtt. A közbeszerzés során beérkezett legkedvezőbb ajánlat ennél 5,8%-kal, kevesebb, mint egytizeddel volt magasabb. Így a kiíró Nemzeti Sportközpontok a szerződést megkötheti.

Az idei költségvetésben egyetlen fillér többletköltség rendelkezésre bocsátása nem szükséges. 

Rovatok