Index Vakbarát Hírportál

Itt szerbül folyik az edzés, ott magyarul – na, hova küldünk milliárdokat?

2017. március 2., csütörtök 13:22

A 444.hu ellátogatott a szerbiai Topolyára, hogy utánajárjon a kormány által 3 milliárd forinttal támogatott Délvidék Futball Akadémiának. A túrán megerősítést nyertek a korábbi információk, például hogy a csapatnál valóban nem teng túl a magyar kisebbség képviselete, sem a játékosok számában, sem az edzéseken használt nyelvben.

Bár az NK Topolya tulajdonosával, Zsemberi Jánossal nem jött össze a találkozó – a milliárdos helyi üzletember 20 perccel a megbeszélt időpont után lemondta a randit –, a történet kulcsszereplőjével, Árok Ferenccel sikerült találkozniuk. A vajdasági születésű, Ausztráliában nagy karriert befutó edző készségesen elmesélte, hogyan ismerkedett meg a felcsúti stadion tetején sétálva Orbán Viktorral, és miként vonta be a történetbe Zsemberi Jánost és az FK Topolyát.

  Az én fejemből indult el az egész, hogy úgy mondjam, mert én az Orbánnal jóban vagyok.

Mondta az újságíróknak az edző, aki arról is beszélt, hogy Zsemberi már maga is kereste az utat Orbán felé, és szeretett volna kapcsolatot kialakítani a Puskás Akadémiával (nyilván az eszéki vagy székelyföldi példák láttán).

Azt a tényt viszont érdekes mód ignorálta Árok, hogy alig 42 kilométerre már működik Topolyától egy magyar futball akadémia, amit Nyers Istvánról neveztek el (aki itthon épp Puskás miatt szorult háttérbe, Olaszországban viszont hatalmas sztár lett, az Internazionale történetének egyik legnagyobb legendája).

Tóthfalun 99% a magyar lakosság aránya. Az akadémiát a helyi plébános, Utasi jenő atya és Volford Tibor, szakmai vezető irányítja. Az ő munkájuk eredményeként épült fel apránként a ma 30 helyinek munkát, és 60 magyar anyanyelvű gyereknek labdarúgóképzést, oktatást és kitörési lehetőséget nyújtó intézmény.

Itt van egy általános iskola, egy kollégium, a fociakadémia, pályák, pár kilométerre egy kis gazdaság. Próbálunk minél inkább önellátóak lenni, de persze az még messze van.

A Nyers István Akadémia a Ferencváros szakmai és anyagi támogatásával működik, illetve a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez tartozó nemzetpolitikai titkárságtól kapnak támogatást, emellett igyekeznek pályázni, amennyit csak lehet. A gyerekek után a szülők 20 ezer forintnyi tagdíjat fizetnek havonta, de van, akitől ezt szociális alapon átvállalják.

Az intézmény éves költségvetése 200 ezer euró, amiből könnyen kiszámítható, hogy az NK Topolyának juttatott 3 milliárd forint közel 50 évre fedezné a működésüket.

Hogy miért nem a Tóthfalun lévő akadémiát támogatja nagyobb mértékben az állam a topolyai helyett, abban – ahogy arról korábban mi is írtunk – szerepe lehet a helyi pártpolitikának is, mivel a Nyers Akadémia egyik fontos szereplője az UKROK képviselőcsoportjának tagja, míg Zsemberi a hatalmon lévő, és Orbán által nyíltan favorizált VMSZ színeiben politizál.

És valószínűleg az sem véletlen, hogy a szerbiai magyar futball 3 milliárdos támogatásról azután született döntés, hogy az NK Topolya és a Puskás Akadémia között szorosra fonódtak a szálak.

Így aztán, míg a topolyai akadémia több hektáros telket vásárol, ahol négy labdarúgópályát épít majd, és távlati terv egy stadion, addig Tóthfalun az iskolaépülettől a pályáig vezető ösvény lebetonozásáról álmodoznak.

Rovatok