Index Vakbarát Hírportál

2020 után visszatérünk az egy-, vagy kétországos Eb-rendezésre

2017. március 21., kedd 14:02

Európában csak néhány ország lenne képes megrendezni 2026-ban a 48 csapatos labdarúgó-világbajnokságot, ezt Aleksander Ceferin mondta, aki az UEFA elnöke.

Ő attól tart, hogy „nehéz lesz sok jelentkezőt találni, ahol tucatnyi alkalmas stadion áll rendelkezésre. Európában két, talán három ország jöhet szóba, több nem."

„Afrikában nincs ilyen, talán Kína, talán az Egyesült Államok és ennyi. A 48 nagyon magas szám" - tette hozzá.

És hogy miért beszélt ilyeneket az új UEFA-elnök? Mert az Európa-bajnokságok létszámemelésén felbuzdulva a FIFA januárban úgy döntött, hogy a vb-mezőnyt is 32-ről 48 csapatra emelik. Gianni Infantino FIFA-elnök egyben azt is elmondta, hogy örülne annak, ha több ország közösen rendezné a 2026-os világbajnokságot. A közös rendezésre eddig egyetlen példa volt a vb-k történetében, amikor 2002-ben Japánban és a Koreai Köztársaságban tartották az eseményt.

Ez is európai példából született, hiszen 2020-ban a kontinens 13 különböző országának nagyvárosaiban rendezik az Eb-t, például Budapesten, az akkorra felépülő Puskás stadionban.  Sőt, olyan már korábban is volt, hogy két ország rendezzen: 2000-ben Hollandia és Belgium, 2008-ban Ausztria és Svájc, 2012-ben pedig Ukrajna és Lengyelország voltak a rendezők.

Ceferin szerint a 2020 egyszeri eset, ő azt szeretné, ha 2020 után ismét legfeljebb egyszerre két ország lenne a házigazda.

„A 2020-as rendezés nagy kihívás az UEFA számára, ezért a későbbiekben nem lesz ilyen, legalábbis amíg én vagyok az elnök" - jelentette ki.

Rovatok