Index Vakbarát Hírportál

Teljes kabaréba fullad az AC Milan eladása

2017. március 23., csütörtök 13:28

A Football-Italia csütörtöki cikkében beszámolt a Reuters újságíróinak oknyomozásáról, amiben az AC Milan csapatát megvásárolni szándékozó kínai konzorcium cégei után kutattak. Az eredmény nem különösebben meglepő, de ez valószínűleg kevéssé vigasztalja a milánói csapat szurkolóit, akik lassan két éve minden egyes hónapban olvashatnak egy hírt kedvenc csapatuk eladásának bombabiztos dátumáról.

Akinek van Milan-szurkoló barátja, és szereti nézni, ha mások nagyon hülye fejet vágnak, akkor érdemes letesztelnie, hogy reagál a titokzatos thai milliárdos, Bee Taechaubol nevének említésére. Persze csak ha van humora. A Mr. Bee néven futó stróman még 2015-ben őrjítette a Milan híveit a csapat megvásárlásával, és egy grandiózus büdzsé ígéretével, aztán kiderült, hogy igazából kínaiak állnak mögötte, aztán meg egyszer csak eltűnt, mintha nem is lett volna.

Távoztával lépett színre a Sino-Europe Sports nevű csoportosulás, ami az elmúlt évben már többször is megvette a klubot, csak aztán utólag kiderült, hogy mégsem. A meghiúsuló üzlet miatt a befektetőknek 100 millió eurós kauciót kell fizetniük a Milannak (a harmadik részletet ezen a héten utalják át), ami egyébként életmentő pénznek számít a klubnál, ám hosszú távon nem jelent megoldást a gondokra (nevezetesen, hogy Berlusconinak nincs már elég pénze egy világ élvonalába tartozó csapat finanszírozására).

A pénzügyi háttér rendezésére továbbra is az eladás tűnik a legjárhatóbb útnak, ám a Reuters nyomozása alapján, ha lesz is egyszer vevő, az valószínűleg nem ez a konzorcium lesz.

A Sino-Europe Sports egyetlen ismert tagja, a Kínai Építési Bank (Chinese Construction Bank) ugyanis kilépett a társulásból, ami 150 millió dollár mínuszt jelent a projektnek, egyben megindokolja adás-vétel legutóbbi meghiúsulását.

Így egyedül a konzorciumot vezető Li Yonghong maradt, aki a saját pénzét adná a vásárlásra, bár az sem teljesen bizonyos, hogy tényleg van neki, legalábbis ősszel már lebukott egy hamis bankigazolással. A többi résztvevő mind más pénzét fektetné be a Milanba. Ez még nem lenne akkora baj, csakhogy a nyomozást végző újságírók szerint a Sino-Europe Sports mögött befektetők és látszatcégek átláthatatlan hálózata áll.

Az igazán aggasztó dolgok akkor derültek ki, amikor a Reuters munkatársai felkeresték a konzorcium főhadiszállását a csongkingi World Trade Centerben. Ahogy korábban a Gazzetta dello Sport újságírói, úgy ők is arra jutottak, hogy a Milan megvásárlásában részt vevő cégek leginkább csak papíron léteznek. A Reuters nyomozása alapján nyolc csak látszatvállalkozás közülük, míg az épületben működő többi vállalat dolgozója elmondta, hogy szinte soha, senkit nem láttak még kijönni vagy bemenni az állítólagos főhadiszállás irodájának ajtaján.

Rovatok