Index Vakbarát Hírportál

Buffon 1000. meccsére készül

2017. március 23., csütörtök 12:57

Egészen elképesztő rekordra készül pénteken Gianluigi Buffon, az olasz válogatott kapusa és csapatkapitánya. Ha pályára lép az Albánia elleni vb-selejtezőn, ami 99,9%, akkor pályafutása 1000. meccsét fogja játszani. Ez azért kevés játékosnak adatik meg.

Rögtön egy kapott gól nélküli meccsel mutatkozott be a felnőttek között 1995. november 19-én: Nevio Scala irányította Parma otthon játszott 0-0-s döntetlent a bajnok AC Milannal. Abban az idényben kilenc meccs jutott Buffonnak a Parmában.

A következő években stabil csapattag lett, az európai kupameccseken is védhetett, majd 2001-ben igazolt a Juventushoz, amelynek azóta is tagja, csapatkapitánya.

Buffon összesen 220 meccset játszott a Parmában, a Juventusban 612-nél jár és ehhez jön az eddigi 167 válogatott meccse, amellyel pontosan 999-nél tart. Ha másért nem, már emiatt is megkapná az egyes mezt a palermói barátságosra.

Az olasz keretben két versenytársa van, a 18 éves Milan-kapus, Gianluigi Donnarumma és a másodosztályú Spal kapusa, a 20 éves Alex Meret, aki először kerettag. Szinte nem is meglepő, hogy ők ketten nincsenek annyi idősek, mint Buffon egyedül, aki idén már a 39-et töltötte.

Az edzésen készült fotók egészen viccesek, mintha a kapusedző mutogatná a tanítványainak mit hogyan csináljanak, miközben - elméletileg - versenyeznek a kezdőposztért.

Buffon pályafutása során nyert vb-t, UEFA Kupát, olasz bajnokságot, kupát és Szuperkupát is. 11-szer lett a Serie A, kétszer Európa legjobb kapusa. Négyszer választották az Év csapatába. 

Érdekesség, hogy három kapus áll a legtöbbet pályára lépő futballisták rangsorának élén. Peter Shilton 1377-nél, a brazil Rogério Ceni 1234-nél fejezte be, míg a harmadik, egykori liverpooli legenda, Ray Clemence 1114-nél.  Az aktívak közül egy mezőnyjátékos, Xavi az első, 1008-nál tart, Katarban még passzolgat.

A legjobb olasz Paolo Maldini 1028-cal, szinte biztos, hogy meg fogja dönteni a rekordját Buffon, ugyanis ő még másfél évig játszani akar. Azt mondta, csak a jövő évi világbajnokság után gondolkozik el a folytatáson.

Céljai is vannak még, leginkább megnyerni a BL-t, mert az még nem jött össze. Ráadásul a siker felé vezető úton még egy nagy és egyedi rekordot is meg kell tartania, mikor áprilisban a Juventus kétszer játszik a Barcelonával a BL-negyeddöntőkben.

Rovatok