Index Vakbarát Hírportál

Megbonyolítaná a FIFA a 48 csapatos vb-re kijutást

2017. március 31., péntek 08:16

Európa 16 résztvevőt indíthatna automatikusan a kibővített 2026-os futball-világbajnokságon, melynek két helyéért hatcsapatos interkontinentális pótselejtezőt rendeznének - derül ki a FIFA javaslatából, melyet a 2026-tól érvényben lévő, 48 csapatos világbajnokságok földrészek szerinti kvótaelosztására dolgozott ki.

A csütörtökön bemutatott tervezet szerint Európa 16, Afrika 9, Ázsia 8, Dél-Amerika 6, az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség (CONCACAF) 6, míg Óceánia 1 automatikus helyet kapna.

A rendező ország csapatát beleszámítanák az adott kontinensre meghatározott kvótába. A fennmaradó két helyről interkontinentális selejtezőtornán döntenének. A hatcsapatos minitornán UEFA-t kivéve minden konföderáció egy-egy válogatottat indíthatna, illetve szerepelne még a rendező ország kontinensének egy csapata is. Ennek a tornának - várhatóan a vb előtti év novemberében - a világbajnokság házigazdája adna otthont. A tervezet elfogadásáról a FIFA tanácsa a májusi, bahreini ülésén dönt.

A jelenleg érvényben lévő rendszer szerint Európa 13, Afrika 5, Ázsia és Dél-Amerika 4-4, a CONCACAF pedig három biztos résztvevőt indít a világbajnokságon. Ázsia, Dél-Amerika, a CONCACAF-zóna és Óceánia egy-egy csapatának pedig lehetősége van a pótselejtezős két hely valamelyikének megszerzésére, míg a házigazda automatikusan résztvevője az eseménynek.

Rovatok