Index Vakbarát Hírportál

Kedvező sorsolás az U17-es Eb-n

2017. április 3., hétfő 18:33

Szoboszlai Dominik három távoli bombájával a 17 éven aluliak magyar futballválogatottja kijutott az idei Európa-bajnokságra, amit Horvátországban rendeznek meg, és amit idén már kibővítettek: 16 csapat kapott lehetőséget.

Magyarország 11 év után jutott ki erre a tornára - legutóbb a Németh, Gulácsi, Koman-féle csapat szerepelt, és lett ötödik -, Feröer először, a címvédő Portugália viszont bentragadt a selejtező csoportjában.

Szélesi Zoltán csapata ugyan kikapott Izraeltől 1-0-ra, utána fordított és legyőzte az oroszokat (2-1), majd az utolsó utáni percben múlta felül a szintén kijutó Norvégiát (1-0).

Mivel Magyarország lett a leggyengébb csoportelső, ezért a második kalapba osztották be, míg a legjobb nyolc a rendező horvátokkal került az elsőbe.

Hogy a második csúszott a csapat, összességében nem volt jelentősége, mert első kalapos riválisok sokkal keményebb ellenfeleket kaptak.

A magyarok ugyanis a B-csoportba kerültek, vagyis elkerülték a házigazdát, ami nem is nagy baj, mert abba a csoportba kerültek még a spanyolok, a törökök és az olaszok is. Vagyis az utánpótlásban hagyományosan jól teljesítő nemzetek.

A válogatott megkapta Feröert, a skótokat, akikkel kedvező a mérlegünk, és a franciákat. A mieink első meccse május harmadikán lesz. A skótok Szerbiát, Montenegrót és Svájcot győzték le az elitkörben. Feröer a szlovákok előtt jutott ki, de az írek mögött. A franciák a svédek, osztrákok és ukránok előtt lettek elsők.

Az A-csoportból, vagyis a legkeményebből kapnak ellenfelet a B-csoport továbbjutói, tehát az elődöntőbe kerülni nem lesz könnyű ebből a négyesből.

Szélesi Zoltán szerint meglepetés lenne, ha a magyarok továbbjutnának, de természetesen nem mondanak le erről.

"Minden mérkőzésen a maximumot kell kihozni magunkból.

Legfontosabb célunk, hogy minden meccsen tudásunk legjavát nyújtva, hiányérzet nélkül zárjuk a nyolcvan perceket. 

Franciaország első ránézésre kiemelkedik, de számomra fiatalon óriási motivációt jelentett, ha olyan ellenfelekkel játszhattam, mint a francia válogatott. Miután van tapasztalatunk mind a skandináv, mind a brit stílust képviselő csapattal, jól tudjuk, hogy a franciák elleni nyitány után is nagyon nehéz csaták várnak ránk."

Az októberi világbajnokságra a legjobb öt csapat jut ki.

A magyar meccsek sorrendje: (a helyszíneket később jelölik ki)

Rovatok