Index Vakbarát Hírportál

Nagyot kaszált a játékoseladásokból a Debrecen, de a jövő sötét

2017. április 29., szombat 11:53

A DVSC tavaly nyáron gyakorlatilag az összes piacképes játékosát eladta, amiből rendes pénzt keresett a csapat. Azon persze lehet vitatkozni, hogy az magyar futball egyik legnagyobb tehetségének tartott Balogh Norbert pályafutásának mennyiben tett jót, hogy pont Palermóba adták el, ahol a szakmai irányvonal annyira kiszámíthatatlan, hogy nem is érdemes megjegyezni az edzők nevét. De legalább rendes pénzt kaptak érte, derült ki a DVSC Futball Szervező Kft. pénzügyi jelentéséből, amit az mfor.hu ismertetett. Ahogy Bódi Ádám (Videoton) és Korhut Mihály (Hapoel Beer Sheva) eladása is aránylag szépen hozott a konyhára.

Ám az eladásokból befolyó bevételek mellett legfeljebb a tulajdonos, Szima Gábor kaszinóitól ajándékba kapott osztaléknak örülhettek felhőtlenül a klubnál, na meg a hazai és nemzetközi szövetségtől jövő pénzeknek, amúgy

gazdasági alapon is katasztrofális szezont fut a csapat.

Az igazán nagy baj, hogy a 24 éves – tehát annyira azért nem fiatal – Holman Dávidot leszámítva nincs is olyan játékos a keretben, akiért akárcsak a töredékét kaphatnák a tavaly nyári bevételeknek, miközben a fizetésekre közel harmadával többet költenek Debrecenben, mint egy éve.

Ami a bevételek és kiadások viszonyát illeti, a helyzet meglehetősen ellentmondásos. Pusztán a számokat nézve minden rózsaszín, hiszen öt éve nem volt nyereséges a klubot működtető társaság, ekkora adózott nyereséget pedig még soha nem könyvelhettek el, összesen 688,7 milliós pluszban zárták az üzleti évet.

Akkor mi a baj? Az, hogy sehogy sem nem látni, honnan lesz jövőre akárcsak egyensúlyban a mérleg, sőt ha valami kinéz, akkor az egy masszív, több százmilliós veszteség.

A legtöbb pénz a játékoseladásokból jött Debrecenbe, összesen mintegy 1,14 milliárd forint:

Játékos neve Átvevő klub Összeg (ezer Ft)
Zsidai László Puskás FC 5 985
Balogh Norbert CD Palermo 699 534
Szécsi Márk Nyíregyháza Spartacus 11 487
Bódi Ádám Fehérvár FC 163 945
Deczki Máté Stoke City FC 23 237
Tisza Tibor Nyíregyháza Spartacus 9 500
Varga József Fehérvár FC 88 139
Korhut Mihály Hapoel Beer Sheva 146 899
   Összesen: 1 148 726

(forrás: DVSC üzleti jelentés)

Az értékesítés árbevétele összesen 988 millió forint volt, ennek jelentős részét a hazai és a nemzetközi szövetségtől kapta a csapat.

A vagyoni értékű jogok eladásából kerestek 537 millió forintot, ami az MLSZ-től folyt be, ez alapvetően a szerencsejátékból és tévés pénzekből származó – meglehetősen inflált – bevételeket takarja (azaz jelentős részben burkolt állami támogatás). Illetve az UEFA-tól érkezett 222,9 millió forint szolidaritási hozzájárulás címén.

Ugyanakkor

jegy- és bérletértékesítésből mindössze 95 millió jött be a tavalyi 166 millió helyett,

reklámokból pedig 79 millió a tavalyi 134 millió helyett. Kereskedelmi tevékenység terén pedig kifejezetten katasztrofálisan teljesít a klub, összesen 5 milliót kerestek belőle (mondjuk a tavalyi 6,1 millió sem nagy dicsőség).

Bónuszként még a tulajdonos, Szima Gábor kaszinóiból is kapott mintegy 96 millió osztalékot a Loki, a bennük lévő tulajdonrésze után (nyilván jól jön a kaszinókat üzemeltető vállalkozásoknak, hogy ezt az összeget leírhatják az adóalapból).

Ehhez képest a kiadások viszont igencsak megugrottak tavalyhoz viszonyítva.

Az anyagjellegű ráfordítások 537 millió forintja bő 40 százalékkal magasabb, mint tavaly volt, a személyi jellegű kiadások pedig 34 százalékot növekedve átlépték az 1 milliárd forintot. Utóbbi nem csak az alkalmazottak számának növekedése miatt történt (5 fővel többen vannak), de a sportolók (összesen 40 fő) is jobban keresnek, mint egy szezonnal ezelőtt. A koreai Szuk Hjundzsun – az NB I. papíron legértékesebb, a pályán szinte semmit nem mutató játékosa – például biztos nem aprópénzt keres, ahogy a liga legértékesebb magyarja, a már a 31. évét taposó Tőzsér Dániel szintén nem.

Mindent összevéve 1,669 milliárd forint kiadása volt a klubnak, ami látványosan meghaladja az értékesítésből származó árbevételt, vagyis kizárólag csak a játékosok eladásából befolyt pénznek köszönhető, hogy nem zárt bitang nagy veszteséggel a Loki.

Ezt a debreceni közgyűlés elé benyújtott felügyelőbizottsági jelentés is kihangsúlyozta egyébként:

"(A bizottság) felhívja a tulajdonosok figyelmét, hogy a pozitív eredmény elsősorban a játékosok értékesítéséből származik.

A napi működési bevételek a napi kiadásokat az előző évekhez hasonlóan nem voltak képesek bizonyítani".

És most jön a feketeleves. Ugyanis még ez is beleférne, ha az eladásokból származó pénzt piacképes, fiatal labdarúgókba fektette volna a klub. Csakhogy ilyet nagyítóval sem találni a DVSC keretében. Az összes valamirevaló játékosuk a zenithez közelít, vagy kölcsönbe érkezett, azaz hiába magas az értékük, és ezzel párhuzamosan a fizetésük, valószínűtlen, hogy bárki kicsengetne értük egy komolyabb összeget (pl. Tőzsér Dánielért a papíron szereplő 1 milló eurós árat).

Még Holman Dávid a maga becsült 400 ezer eurós értékével és 24 évével jelenthet komolyabb bevételt, ha eladják (és ha nincs az árból komolyabb részesedése a volt csapatának), illetve Justin Mengolo (23 éves, 400 ezer euro). Amúgy a 21 éves Osváth Attila ér még 300 ezer eurót, csakhogy ő a Vasasból jött kölcsönbe. Ezt leszámítva a 22 éves Szatmári Csaba (150 ezer euró) és a 22 éves Szilvási Péter (100 ezer euró) értéke éri még el a hat számjegyű határt a Transfermarkt szerint. Ha mindezt összeadjuk, akkor sem jön ki belőlük egy fél Balogh Norbert se.

Ráadásul még Eb sem lesz a nyáron, amin az idősebb, válogatott játékosok esetleg megmutathatnák magukat, amennyiben egyáltalán lennének még ilyenek a Lokiban.

Jövőre tehát vagy az államnak kell betolnia egy talicska pénzt, vagy a tulajnak, ha el akarják kerülni a masszív veszteséget. Esetleg mehetnek kaszinózni, aztán hátha.

Rovatok