Index Vakbarát Hírportál

Alaposan felforgatnák a tizenegyespárbajokat

2017. május 3., szerda 13:57

Az UEFA két korosztályos Európa-bajnokságon is új rendszert tesztelnek. Amennyiben egy meccsen a hosszabbítás is döntetlennel ér véget, az eddig megszokott, felváltva rúgott tizenegyesek rendszere helyett próbálnak ki valami újat, írta az MTI.

Az egyik ilyen torna éppen az, amelyiken a magyar U17-es válogatott is szerepel.

Az új lebonyolítási rend megegyezik a teniszezők által a rövidítésben már használt, ABBA néven is ismert rendszerrel. Ezek szerint a büntetőkben a résztvevők nem csapatonként felváltva végzik el a rúgásokat, hanem az első csapat után kétszer a másik csapat rúg, majd kétszer az első, és így tovább.

Az új rendszert azért próbálják ki, mert vizsgálatok bebizonyították, annak a csapatnak a játékosain mindig nagyobb a nyomás, amely a hátrány ledolgozásáért küzd.  Az első büntetőt végző csapatoknak 60 százalék a nyerési esélye, mivel megkapták a lehetőséget arra, hogy mindig előnyben legyenek. Az új rendszerrel a lélektani esélyek kiegyenlítődnek.

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB márciusban engedélyezte az új rendszer tesztelését, az UEFA pedig úgy döntött, két korosztályos Eb-n is kipróbálja. 

Rovatok