Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első meccs időpontja a 190 milliárdos Puskás-stadionban

2017. május 7., vasárnap 14:12

A Puskás Ferenc Stadion árának megsokszorozódásáról, és a létesítmény ezzel párhuzamos töpörödéséről részletesen szóltunk korábban. A megkötött szerződésbe írt 149,99 milliárd forintos nettó ár ugyan tartalmaz egy 5%-os tartalékkeretet is, de ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy ezt végül fel fogják használni.

Az EU-s közbeszerzési értesítő szombati közleményéből viszont kiderült néhány újabb érdekes részlet. Egyrészt, hogy a tervek szerint bő két és fél év múlva, 2019. november 25-én már próbamérkőzést rendeznek a stadionban. Hogy ezen kik lépnek majd pályára, azt természetesen még nem lehet tudni.

A másik érdekesség, hogy módosítani kellett a projekt ütemezését. Hogy ez pontosan mit takar, azt nem tartalmazza a közlemény. Ha abból indulunk ki, hogy a módosítás egyik indoka, hogy a szerződést a tervezetthez képest csak később sikerült csak aláírni, akkor a dolog vélhetőleg nem azt jelenti, hogy hamarabb fognak elkészülni a stadionnal, mint várták. A hivatalos határidő egyébként 2019. október 31.

Az aláírás csúszásán túl a szerződés kismértékű módosítását az időközben bekövetkezett jogszabály-változásokkal indokolták, amit az ajánlatkérő Nemzeti Sportközpontok a hivatalos szövegezés szerint "nem láthatott előre". Hogy mi változott a jogi környezetben, és azt mióta nem lehetett előre látni, különösen egy olyan állami intézmény számára, mint a Nemzeti Sportközpontok, az enyhén szólva rejtély.

A lényeg persze az, hogy most már minden sínen, részben tán annak köszönhetően is, hogy Csányi Sándor április elején kiverte a balhét, majd megalakult a PUFESTIKNYOKÖB (Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság) aminek elnöke személyesen Orbán Viktor. Szóval tényleg mindenki megnyugodhat, a nemzeti futballstadion el fog készülni határidőre, kerül amibe kerül.

Rovatok