Index Vakbarát Hírportál

Egy laza négyessel írt történelmet Magyarország

2017. május 9., kedd 17:42

A 2000-ben született korosztály a magyar futball egyik fontos generációja lehet, csoportelsőként jutott ki az Eb-re, és az Eb-csoportjában is az első helyen végzett. Törökország jön pénteken, már az elődöntő és a vb-szereplés a tét.

Az U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon Magyarország az első meccset megnyerte a franciák ellen 3-2-re, a másodikon 1-1-et harcolt ki a skótokkal szemben, ezért az utolsó meccset úgy várta, hogy egy ponttal biztosan továbbjut. A harmadik rivális az a Feröer volt, amelyik a szlovákok legyőzésével jutott ki egyáltalán az Eb-re. Az eddigi két meccsen gólt nem lőtt, hetet kapott a franciáktól, és kettőt Skóciától.

Ameccs esélyese természetesen Szélesi Zoltán csapata volt, amelyik történelmi siker előtt állt, mert még sohasem jutottunk tovább ebben a korosztályban.

A csoportelsőségnek azért volt jelentősége, mert akkor elkerüljük a másik négyesben az élen végző spanyolokat. Az A-csoport második helyét egyébként az a Törökország érte el, amelyikkel legutóbb döntetlent (0-0) játszottunk.

Ez volt az első meccs a tornán, amikor Szoboszlai Dominik is a pályán volt kisebb bokasérülése után. A Salzburg akadémiáján edződő középpályás három távoli, két utolsó perces bombájával március végén óriási szerepet játszott abban, hogy egyáltalán itt lehettünk. Az ő játékával a mieink rendszere nem változott, az irányítókészségével és rugótechnikájával pedig csak nyerhettünk.

„Türelmesen, de nekik megyünk”

- így foglalta össze az alaptaktikát Szélesi, és a higgadtságot lehetett is észlelni az első perctől, és ami ennél fontosabb: domináltunk. A technikai fölény már a bemelegítésnél szembetűnő volt, és ezt szerencsére sikerült is érvényesíteni.

Torvund előtt maradt ki az első lehetőség, akkor a kapus elütötte a labdát előle, a második lényegesen nagyobb helyzet volt. A Stoke-ban nevelkedő Szerető Krisztofer cselezte be magát a jobb oldalon a tizenhatoson belül, visszapasszolta a labdát, a Vasas centere kapura tette, a labda megpattant, de így is nagyon veszélyesen pattant, a kapufa azonban mentett. Veszélyesen pörgött a labda, de nem jutott át a gólvonalon.

Az első negyedóra végén Majnovics Martiné volt a következő magyar lövés, szép háromszögeléssel került helyzetbe a Mattersburg balhátvédje, az ötös sarkáról lőtt, de mellé. A csapat terve egyértelmű volt, a széleken akarta megbontani az ellenfelet.

A 24. percben újabb veszélyes és gyors magyar támadás futott egyérintőből, Csoboth Kevin lövését a feröeri kapus Reynatröd azonban szögletre ütötte a labdát. A szögletre tökéletesen érkezett Torvund, és négy méterről a kapuba fejelt.

Két percet sem kellett várni a következő magyar találatra, Szoboszlai a jobbról érkező labdát – Szerető húzta meg a szélt - 10 méterről szép mozdulattal a bal felsőbe lőtte. Torvund ollózni próbált, de neki magas volt a labda.

Újabb két perc múlva megvolt a harmadik magyar találat, a Benficában játszó Csoboth kapott nagyszerű labdát a bal szélen, középre adott, Torvund pedig közelről megszerezte önmaga második, a válogatott harmadik gólját. A 33. percben ugyanő belecsúsztatott Szoboszlai lövésébe, a felső léc hárított ezúttal.

A fordulás után majdnem eljutott kapuralövésig Feröer, ám a nyolcadik percben Szoboszlai jutott szabadrúgáshoz. Őt is akasztották előtte 20 méterre a kaputól. A sorfal mellett rúgta el a labdát a bal kapufa mellé.

A folytatásban már csak azért kellett aggódni, hogy Csoboth ne sérüljön meg, miután kegyetlenül felrúgták, amikor kapura iramodott. Voltak még veszélyes helyzetek, de az ötödik gól nem jött össze.

Pénteken a törökök jönnek, akkor már az ajaxos Schön Szabolcs is vélhetően ott lesz a pályán, ő most pihenőt kapott.

Rovatok