Index Vakbarát Hírportál

Nincs más jelentkező, de a FIFA inkább nem adja még oda a vb-t

2017. május 9., kedd 20:42 | aznap frissítve

A FIFA nem gyorsítja fel a 2026-os világbajnokság helyszínének kijelölési procedúráját.

Eddig az Egyesült Államok Kanadával és Mexikóval benyújtott közös pályázata az egyetlen jelentkezés az eseményre, emiatt a három ország szövetsége azt szerette volna elérni, hogy korábban zárják le a kandidálást. A FIFA vezető testülete, a tanács ugyanakkor úgy döntött, hogy erre augusztusig lehetőséget ad másnak is.

A közös pályázatukat egy hónapja bejelentő amerikai országok kérése szerint a tervezett 2020-as időpont helyett már jövő júniusban dönthetett volna a FIFA a 2026-os vb helyszínéről.

Az elképzelésnek azért volt realitása, mert a hármas jó esélyekkel indul, mivel a FIFA szabályai szerint a következő két vb helyszíne miatt 2026-ra Európából és Ázsiából nem várnak pályázatot, onnan csak akkor lehetne nyerni, ha máshonnan nem érkezik megfelelő kandidálás.

Papíron Afrikából és Dél-Amerikából akadhatna rivális, de előbbi kontinensen nincs olyan ország, amely megfelelő infrastruktúrával rendelkezik az esemény lebonyolításához, míg Dél-Amerikában Uruguay és Argentína a centenáriumi, 2030-as tornának szeretne otthont adni.

Az észak- és közép-amerikai térségben legutóbb 1994-ben rendeztek vb-t, akkor az Egyesült Államokban.  A 2018-as vb-nek Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont.

Folytatódik a tisztogatás

Az etikai FIFA bizottságban betöltött posztjáról távoznia kell a vizsgálatokat végző svájci Cornel Borbelynak, illetve az etikai ügyekben ítélkező német bírónak, Hans-Joachim Eckertnek. Szerintük ezzel végleg lőttek a reformoknak. 

Helyükre a kolumbiai Maria Claudia Rojas, illetve a görög Vasziliosz Szkurisz, az Európai Bíróság korábbi elnöke lett kinevezve.

(MTI)

Rovatok