Index Vakbarát Hírportál

Németek nyertek először az új rendszerű tizenegyespárbajban

2017. május 12., péntek 12:18

Németország női U17-es válogatottja nyerte az első olyan tizenegyespárbajt, amelyet az új szabályok szerint rendeztek. Norvégiát 3-2-re győzték le a csehországi Európa-bajnokság elődöntőjében.

Az új, ABBA néven ismert rendszerben nem felváltva rúgnak a csapatok, hanem az egyik csapat első rúgója után a másik csapatból ketten lőnek büntetőt, majd újra az első csapat jön, ezúttal két tizenegyessel. 

A büntetőket Németország kezdte, de első rúgója hibázott. Norvégia is kihagyta az első tizenegyesét, a másodikat viszont belőtte, ezzel 1-0-ra vezetett. A németeknek nem ment, két büntetőt elhibáztak egymás után, de a norvégok is kihagytak egyet, 2-0-ra mentek. Ezután a németek újra kétszer jöttek, ezúttal sikeresen, Norvégia ötödik rúgója viszont hibázott. Így öt-öt kísérlet után 2-2 volt az állás. A hatodik körben a norvégok kezdtek, de rontottak, míg a németek belőtték, ezzel nyertek 3-2-re.

Az új módszert azért vezették be, egyelőre kísérleti jelleggel, mert a kutatások szerint a hagyományos rendszerben a büntetőket kezdő csapatnak 60 százalék esélye van a győzelemre. Míg a teniszben is ismert ABBA-rendszerben egyenlőek az esélyek.

A horvátországi férfi U17-es Eb-n is ezt alkalmazzák a kieséses szakaszban. Akár a magyar-török negyeddöntő is így dőlhet el.

Rovatok