Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a katari luxus-vb első stadionja

2017. május 19., péntek 09:51

Csütörtökön hivatalosan is átadták a 2022-es katari futball-világbajnokság első stadionját, a Khalifa Internationalt, amit nagyjából 100 millió dollárnak megfelelő összegből építettek át. 

Az öt év múlva rendezendő világbajnokság többi arénája még a fasorban sincs, a legtöbbet 2021 környékén adják majd át, de a most befejezett stadionnal kapcsolatban azt hangsúlyozták a szervezők, hogy ízelítőt ad, mire is számíthatunk majd a tornán, ami a valaha rendezett egyik legdrágább sportesemény lesz. Csak a stadionokra 8-10 milliárd dollárnyi összeget költenek, és ez már a csökkentett költségvetés. 

A most átadott létesítményt negyvenezresről építették át nyolcvanezresre, és a 2022 végi világbajnokságon a tervek szerint csoportmeccseket és nyolcaddöntőt, valamint negyeddöntőt is rendeznek majd benne. 

Olyan légkondicionáló-rendszert építettek a stadionba, amely 26 fok körüli hőmérsékletet biztosít a pályán, míg a nézőtéren 24-26 fok lesz.

A katari világbajnokság stadionépítéseit rengeteg szervezet támadta, ugyanis a külföldi vendégmunkások embertelen körülmények között dolgoznak, egyes jelentések szerint az építkezések során már ezren meghaltak. Ezt a katariak cáfolták. 

Rovatok