Index Vakbarát Hírportál

Mire vitték a külföldi edzők az NB I. után? Szváziföld is a listán

2017. május 22., hétfő 10:53

Ricardo Moniznak végre volt egy teljes szezonja a holland másodosztályú FC Eindhovennél, de mivel csak a 11. helyre vitte a csapatát, ezért nem töltheti ki a jövő nyáron lejáró szerződését. Érdemes megnézni, milyen eredményei voltak, miután elhagyta Magyarországot.

Na, de mi lett a többiekkel, miután elmentek innen vagy éppen már itt is megbuktak.

A gyűjtés nem teljes, inkább csak a frontemberekre figyeltünk, és például a 2014-ben a Honvéd kispadjára kerülő, játékosként világbajnok olasz Pietro Vierchowodot is kihagytuk. Vagy a vb-bronzérmes Robert Jarnit is, neki szintén nincs csapata a Felcsút után. Bobby Davisonnak sincs a Fradi óta lassan már 10 éve.

Paulo Sousa: őt mindig látjuk, a Fiorentina most lemaradt a nemzetközi kupáról, de tavaly még a bajnokságot is vezette. Ő a szakmai barbár, Bognár György örökérvényű megbélyegzése szerint.

José Gomes: az arab világba vezetett innen, a Videotontól az útja 2014-től. Szaúd-Arábia után most az Emirátusokban van. Mérsékelt sikerrel.

Bernard Casoni: épp a hétvégén vitte osztályozóra a Lorient-t, ami nagy szó, mert az utolsó helyen át, és ugyan volt olyan szakasza a ligának, amikor simán bentmaradnak, egy ráadásmeccsel tehetik meg. A Troyes lesz a kihívója a francia első osztályért.

Vasile Miriuta: amióta - 2015 júniusban - elhagyta a Győrt, Marosvásárhelyen nem volt sikeres. 13 meccsből 5 győzelem után elköszönt. A harmadosztályú Cottbushoz ment, ahol 22 meccsből hatot nyert 12 döntetlen mellett. A klub búcsúzott a harmadik ligától, de idény közben elköszöntek tőle. Idén viszont Kolozsváron lehet egy teljes szezonja, negyedik helyen állnak.

Selymes Tibor: Ő még több kispadot megjárt, mint Miriuta kaposvári búcsúja (2014) után. Nyilván nem önszántából. Galati, Ploiesti, Tulcea, most nincs állása.

Valere Billen: 2016-ban távozott Újpestről, utána megkapta a St. Truident, aztán a belga első osztályba már nem kellett. Szváziföld kapitánya is volt 2012-ben két éven át. Két kisebb belga klub következett, a Tienentől tavaly novemberben menesztették.

Miroslav Beranek: a Debrecennel bajnok lett 2007-ben után ő is volt szövetségi kapitány, de amíg megkapta Kazahsztánt 2011-ben, az arab világ, Brno és Kladno voltak az állomásai. A kapitányság után egy évet kapott a kazah bajnok Asztanánál 2012-ben. A keleti kaland után visszatért Csehországba, a Slaviához 2014-ben, tizenegyedik lett a patinás klubbal, ami a következő szezonban az ötödik helyre lépett előre.

William McStay: Újpestre a Celtic tartalékjaitól érkezett 2009-ben, oda is ment vissza 2010 tavaszán, a skót kettőben megkapta egy évre a Ross Countyt. 

Aldo Dolcetti: Miután elment az MTK-tól 2008-ban, a következő szezonban a Spalt irányította a harmadosztályban, később a Milan és a Juventus utánpótlásánál helyezkedett el. Sőt, a Juvénál Allegri közvetlen munkatársa, még Pisából ismerik egymást.

És az örök kedvenc, Henk ten Cate. Még a holland kapitányi posztra is esélyes volt állítólag egy hónapja. Nem csoda, hiszen bajnok lett idén az emírségekbeli Al-Jazirával. Az MTK után 2000-ben Bredában lett edző 3 évig, majd Rijkaard mellett nyert BL-t a Barcával 2006-ban. A Chelsea másodedzője is volt, az Ajax és a Panathinaikosz vezetőedzője volt. Az Ajaxot behozta másodiknak, és megnyerte vele a kupát 2007-ben. A Panathinaikosz harmadik lett vele 2009-ben.

Rovatok