Index Vakbarát Hírportál

A felforgatott válogatottat simán lenyomták az oroszok

2017. június 5., hétfő 20:21 | aznap frissítve

A sok újoncot kipróbáló magyar válogatott felkészülési mérkőzésen 3-0-ra kapott ki Oroszországtól. A Konföderációs Kupára készülő oroszok nem kockáztattak sokat, de a masszív védekezésükkel az is elég volt a győzelmükhöz, hogy pár hibát kihasználnak.

Bernd Storck kapitány nem titkolta, hogy sok olyan játékosnak akar lehetőséget adni, akik eddig nem szerepelhettek a csapatban, így a kezdőbe nevezte az NB I. gólkirályát, Eppel Mártont és az NB II.-es Felcsútból érkező Márkvárt Dávidot, de Balogh Norbert és Kleisz Márk is beállhatott. 

Eppel egyetlen centerként harcos meccset hozott le, sok szabadrúgást kihasznált, és az első félidőben Dzsudzsák Balázs labdái megtalálták, igazán veszélyes helyzetet azonban nem tudott kialakítani a bátran játszó csatár.

A meccs magyar fölénnyel kezdődött, az oroszokat egyből letámadták a csatárok, nem is igen tudtak labdákat kihozni. Az ellenfél kapuját távolról Stieber veszélyeztette először, majd Dzsudzsák is próbálkozott egy szabadrúgással. A válogatott az első félidőben elsősorban ennek a két szélsőnek köszönhetően volt veszélyes, de időnként eltűntek a mezőnyben.

Az oroszok nagyon türelmesen játszottak, nem volt sokszor náluk a labda, de ha megszerezték, akkor kontrákkal próbálkoztak. A 20. percben is ezzel voltak sikeresek, Szmolov a saját térfeléről indulva jutott el a 16-osig, Kádárt és Márkvártot is átjátszva lőtt kapuba. 

A két csapat taktikája a gól után sem sokat változott. Dzsudzsákék próbálkoztak, de nem nagyon jutottak területhez. Eppel pedig jól lefogták. A 

A második gólt szerencsés helyzetből szerezték az oroszok. A 40. percben Buharov fejelt kapura szöglet után, de Eppel szerencsétlenül ért a labdához, ami végül róla került kapuba. 

A második félidőben az oroszok ugyanazt játszották, mint korábban, semmit nem kockáztattak. A megforgatott magyar csapat a középpályán még uralni tudta a játékot, de igazi helyzeteket nem nagyon alakítottak ki. A betörő Besének volt jó sansza, majd a 77. percben Balogh próbált meg bekotorni a földön ülve egy labdát, amit végül Dzsikija vágott ki a gólvonalról.

Az utolsó tíz percben már fáradtnak tűnt a magyar csapat, ezt meg is bosszulta Oroszország, Poloz egy bedobás után lőhette meg első válogatott gólját. 

A meccs után értékelésében Storck kapitány az M4-nek elmondta, hogy egy vereség után nem lehet soha elégedett, de talált pozitívumokat.  Azt az utat akarja járni, hogy a fiatal játékosoknak nemzetközi szintű meccseken adjon lehetőséget. „Talán a legfiatalabb csapat volt a pályán, amióta én vagyok a kapitány. Nem okoztak csalódást, megérdemelték, hogy játsszanak, és továbbra is építek rájuk."

A magyar kezdő: Gulácsi-Bese, Lang, Kádár, Hangya-Márkvárt, Nagy Á., - Dzsudzsák, Kalmár, Stieber - Eppel

Az orosz kezdő: Akinfejev – Vaszin, Kudrjasov, Dzsikija, Zsirkov – Szamedov, Zobnyin, Glusakov, Golovin – Szmolov, Buharov 

Storck kapitány az M4-nek adott interjújában elmondta, hogy nagyon masszív védekezésre és gyors kontrákra számít az oroszoktól.

A meccs: 

Első félidő:

1. perc: Kalmár kap egy nagyot a lábára. Kap is érte egy szabadot vagy 35 méterre a kaputól. Dzsudzsák kapura is lőtte, de fölé ment. Akinfejev rá sem mozdult.

4. perc: Az oroszokat már a labdakihozatalnál letámadják a magyar játékosok, nem nagyon hagyják nekik, hogy építkezni tudjanak. Az oroszok persze kellő türelemmel adogatnak hátul is.

6. perc: Bese szerzett labdát, amivel Dzsudzsák mehetett egy-egyben a kapu felé. Az orosz védő azonban megállította a 16-oson.

11. perc: Az orosz válogatott vagy másfél percig át sem lépte a felezővonalat, a magyar középpályások szép cselekkel próbálták meg áttörni a falat, de mindig fellépett valaki, és zárta a réseket.

13. perc: Stieber vállalkozott távolról, de Akinfejev könnyen fogta a lövést.

14. perc: Dzsudzsák adott be középre, Eppel ollózni próbált. Nem is találta el rendesen, és még az oroszok kaptak szabadot magas láb miatt.

17. perc: Az első valamirevaló orosz akció, a középre behúzódó Golovin lőtt távolról. Lapos lövése elkerülte a kaput.

0–1

20. perc: Az oroszok úgy lőtték meg a góljukat, ahogy várni lehetett. Egy kontrából Szmolov lépett ki, Kádár elcsúszott, így ellépett mellette, majd a menteni próbál Márkvárt is kapott egy kötényt. Az orosz csatár Gulácsi mellett már könnyedén gurított kapuba.

23. perc: Hangya próbálkozott távoli lövéssel, ha már Eppelről a 16-oson kívülre került Dzsudzsák beadása. 

27. perc: Buharov fejelt kapuba, de a játékvezető lefújta, mert előtte szabálytalankodott az orosz.

29. perc. Stieber megint ráküldte vagy húsz méterről, nem sokkal ment el a felső léc felett.

Eppel esett el a 16-oson belül, amikor Stieber indítására startol rá. A bíró szerint nem volt 11-es, hiába szerette volna a csatár.

30. perc: Kalmár hozta fel a 16-osig a labdát, majd a középre húzódó Dzsudzsákhoz passzolt. A szélső előtt meg is nyílt a védelem, ballal küldte kapura, a lapos lövés nem sokkal ment el a jobb kapufa mellett.

32. perc: Sérülés miatt cserélnek az oroszok. Zobnyin helyére Jerohin állt be.

37. perc: Az oroszok eldugják a labdát, mind a két oldalt bejátsszák, hiába próbálkoztak a védők nem tudták megakasztani őket.

0–2

40. perc: Szamodov szöglete után Buharov fejelt, de végül a menteni akaró Eppelről került a labda a magyar kapuba.

44. perc: Gyors szabad után Hangya ment a balszélen, de a beadása már nem volt elég pontos.

46. perc: Dzsudzsák most a bal oldalról kereste Eppelt, aki nem sokkal maradt le a beadásról.

Második félidő

Storck hármat cserélt: Kalmár helyett Sallai, Hangya helyett Kleisz, Kádár helyett Vinícius állt be.

47. perc: Kleisz mindjárt be is vállalt egy távoli lövést. De nagyon messzire elkerülte a kaput.

50. perc: Nagy indul be, de a csele után a földre döntötték. A szabadrúgás után Lang fejelt keresztbe a kapu előtt.

54. perc: Az oroszok még annyit sem kockáztatnak, mint az első félidőben, de nagyon agresszíven védekeznek, jól zárják a területeket, és a 16-osuknál könnyedén szereznek labdákat.

55. perc: Eppel a leshatárról kilépve az oroszok védők mögé került. Kapura is vihette volna, de inkább a középen érkező Sallaihoz próbált passzolni. A társához már nem ért el a labda. Aztán végül Stieber rontotta el az akciót egy rossz baloldali beadással.

60. perc: Szamedov egy rossz kapáslövéssel fejezte be az orosz támadást, de jóval több volt ennél. A kontrájuk végén Golovin passzolhatott volna a két üresen álló társához, de elszórakozta a lehetőséget.

63. perc: Cseréltek az oroszok: Buharov helyett Poloz játszik tovább.

65. perc: Márkvárt kapott egy sárga lapot, mert leterítette Zsirkovot a magyar térfélen.

67. perc: Sallai lőtt 18 méterről kapura, miután Dzsudzsák a bal oldalon hozta fel lendületből a labdát.

70. perc: Storck kettőt cserél. Eppel helyett az újonc Balogh áll be, Dzsudzsákot pedig Kleinheisler váltja. 

72. perc: a magyar támadás végén Bese futott el a balszélen, élesen kapura lőtt, de egy becsúszó orosz blokkolta. 

75. perc: Storck a hatodik cseréjét is kihasználja, Stieber helyett Gyurcsó folytatja.

77. perc: Kleinheisler labdájára robbant rá Balogh a 16-oson belül. Sikerült is neki megelőznie Akinfejev kapust, az újonc rá is kotorta a kapura, de a visszazáró Dzsikija a gólvonal előtt kivágta a labdát.

79. perc: Kleinheisler kapott sárga lapot egy teljesen felesleges szabálytalankodásért.

81. perc: Gulácsi védi könnyedén Golovin lövését.

85. perc: Gyurcsó az orosz kapuba talált, de les miatt fel sem merült, hogy megadják a gólt.

0-3

89. perc: Könnyed gólt szereztek az oroszok. Poloz maradt nagyon üresen a 16-osnál, meg is lőtte első válogatott gólját.

90. perc: A játékvezető egy percet sem hosszabbít, lefújta a meccset.

Rovatok