Index Vakbarát Hírportál

Porig romboltuk Andorrában a tavalyi futballeufóriát

2017. június 9., péntek 22:53

Másodszor nyert ebben a szezonban Andorra, ami rekord. Magyarország alulmúlta önmagát, Bernd Storck legkínosabb vereségét szenvedte el. Külföldi kapitánnyal ekkorát még nem pereceltünk, idén ez volt a harmadik meccsünk, és még nem lőttünk gólt.

A meccset felvezető cikkben azt írtam, hogy a tavaly júniusi mámort tesszük mérlegre az andorrai vb-selejtezőn, és nem kellett nagy jósnak lenni, hogy ez a meccs sokkal nehezebb lesz, mint arra papíron számítani lehetett.

Nem azért, mert olyan félelmetesen erős lenne a 80 ezres összlakosságú, a világranglista 186. helyén álló Andorra, sőt. Hanem mert a magyar válogatottból hiányoztak azok az emberek, akik el tudják dönteni egy ilyen típusú ellenféllel szemben a pontok sorsát.

Nem volt ugyanis a csapatban Gera vagy Szalai, Dzsudzsák Balázstól vagy Kleinheislertől jelenlegi állapotában, formájában nem lehetett várni, hogy meccset befolyásoló erő legyen.

Ami azért szomorú, mert előbbi még 30 éves, de az Emirátusokban nem fejlődik, míg utóbbi a Fradiban semmi különlegeset nem mutatott a teljes szezonban. Nagy Ádám ugyan visszatért a Bolognába, de tőle nem lehetett várni semmiféle gólra irányuló mozgást.

Ettől nekik még jobb híján ott volt a kezdőben a helyük. Azt pedig régóta tudjuk, a magyar gólkirály, Eppel Márton messze nem az a szint, mint a Hoffenheimben a szezon végére megtáltosodó Szalai.

Azt tudtuk előre, hogy Svájc megszenvedett az andorrai műfüvön, de nyert 2-1-re, Lettország pedig egy kapushiba után nyert 1-0-ra. Nekünk nem sikerült, és igazából nem a bírói ítéletek fosztottak ettől meg minket, nem a durvaságot sem mellőző hazaiak, hanem saját magunk.

A kapitány, a koncepció, az egész csapat. Az egész kilúgozott magyar csapat. Ha azt hihettük, hogy az Eb-csoportgyőztes magyaroknak nem okozhat gondot a jobbára a spanyol ötödosztályból összetákolt Andorra, nagyot tévedtünk.

Magyarország úgy futott ki erre a meccsre, hogy az első félidőben egyetlen emberen sem lehetett látni az elszántságot, a kitörő lelkesedést. A kapitányon, Bernd Storckon sem lehetett látni, mit szeretne viszontlátni, az első félidőben egyetlen viszonylag gyors támadást vezettünk, akkor Eppel lőtt 13 méterről, de a kapus hárított. A kapus a spanyol ötből.

Ekkor azonban már hátrányban voltunk, mert Nagy Dominik labdaeladása után - ő állt be a sérült Stieber helyére - kontrát vezetett az ellenfél a 26. percben, az oldalvonal előtt a felcsúti Tóth Bence végignézte, hogyan viszik el előle a labdát, majd miután Rubio beadta azt a jobb szélről, Rebes befejelte. Rebeshez a legközelebb Bese állt - két méterre -, aki meg sem próbált felugrani, esetleg kiszorítani riválisát.

A félidőben abszolút érthetően hangzott fel a "kurva gyenge"-kórus attól a mintegy kétezer magyartól, akik közül lehet, hogy 1500-an tavaly ott voltak a franciaországi Eb-meccseken, és akkor messze nem ezt a produkciót láthatták.

A második félidőre feltüzelve érkezett a magyar válogatott, mintha akkor tudatosult volna bennük, hogy életük legnagyobb blamája előtt állnak. De igazán komoly helyzetet nem sikerült kialakítani, nem volt terv, hogy lehetne megbontani a szélen a jól tömörülő hazai csapatot. Ha Dzsudzsék behúzódott középre, mint már a belgák ellen is tette az Eb-n, abból jó nem sülhetett ki, mert az ő sebességére a szélen lett volna szükség.

Balogh Norbert beállítása nem lett volna rossz húzás, de arra Storck már nem gondolt, ki fogja odarúgni neki a labdát, ha már az első félidőben érdemben senki nem tudta megjátszani Eppelt. Így ketten várták, hátha oda megy nekik a labda.

Kisebb helyzeteink voltak, de igazából egyszer sem lehetett érezni a tényleges veszélyt. Ha ez a jövő válogatottja, iszonyú bajok vannak a magyar futballban, amit eddig is tudtunk, csak legfeljebb az előző Eb-szereplés elhomályosította az együgyű utánpótlásnevelést, hogy mekkora a baj az akadémiákon, hiszen az Eb-csapatból csak páran élvezhették, mit jelent akadémistának lenni.

Andorra másodszor nyert ebben a szezonban. Eddig Albánia és Fehéroroszország nyertek 2-0-ra - a múltban ez a két legnagyobb győzelmük -, de a legnagyobb sikerük kétségtelenül ez. Mert Magyarország 30. körüli a világranglistán.

A továbbjutásra eddig sem volt esély - már a sorsolás pillanatában eldőlt ez a kérdés -, de most az a remény is szertefoszlott, hogy bárki ellen már nem kaphatunk ki. De. 

Európai vb-selejtezők, B csoport, 6. forduló:

Andorra-Magyarország 1-0 (1-0)

Andorra La Vella, v.: Kalogeropulosz (görög)

Gólszerző: Rebes (26.)

Sárga lap: Alaez (27.), Pujol (29.), San Nicolas (36.), Rubio (60.), Vales (79.), illetve Bese (45.)

Andorra: Gomes - Rubio, Llovera, Lima, San Nicolas - Vales, Rebes - Clemente (Riera, 82.), Pujol (Ayala, 88.), Martinez - Alaez (Maneiro, 68.)

Magyarország: Gulácsi - Bese, Vinícus, Lang (Balogh N., 56.), Tóth B. - Nagy Á., Kleinheisler - Dzsudzsák, Stieber (Nagy D., 21.), Gyurcsó (Sallai, 71.) - Eppel

Feröer-szigetek - Svájc 0-2 (0-1)

Gól: Xhaka (36.), Shaqiri (59.)

Lettország-Portugália 0-3 (0-1)

Gól: Ronaldo (41., 63.), Silva (67.)

A csoport állása:

1. Svájc            6  6  -  -  12- 3  18 pont

2. Portugália       6  5  -  1  22- 3  15

3. Magyarország     6  2  1  3   8- 7   7

4. Feröer-szigetek  6  1  2  3   2-10   5

5. Andorra          6  1  1  4   2-13   4

6. Lettország       6  1  -  5   2-12   3

Rovatok