Index Vakbarát Hírportál

Pont 1 év múlva kezdődik a futball-vb

2017. június 14., szerda 17:55

Pontosan egy év múlva, 2018. június 14-én az orosz válogatott meccsével kezdődik a 2018-as futball-világbajnokág a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

Az orosz szervezők gőzerővel készülnek, a főpróba pedig már szombaton elindul az idei - két hetes - Konföderációs Kupa orosz-újzélandi rangadójával. Rajtuk kívül a német, az ausztrál, a chilei, a mexikói, a portugál és a kameruni válogatott lesz még ott a tornán. (A menetrendet itt böngészheti.)

Ezeket a meccseket négy teljesen új stadionban - Szentpétervár, Kazany, Moszkva és Szocsi - rendezik, lényegében mind a 2018-as vb-re készült. A szentpétervári Kresztovszkij-sziget végébe épül Kresztovszki Stadiumnak ez a torna lesz az avatója is.

Az oroszokat rengetegen kritizálták korábban a lassan és nehézkesen épülő stadionok miatt, szerdán épp a Human Rights Watch: a jogvédő szervezet a FIFA-t bírálta, mert nem tesz semmit a stadionokon dolgozó munkások munkafeltételeinek javításáért. Ahogy közleményükben írták, volt, hogy az építőknek mínusz 23 fokban kellett védőruházat- és felszerelések nélkül dolgozniuk.

Egy évvel a kezdés előtt már három biztos résztvevője van a vébének: a rendező Oroszország és a már márciusban kijutó Brazília mellett hétfőn Carlos Queiroz irányításával Irán is kiharcolta a részvételt.

Egy picit az ázsiai zónánál maradva: a Koreai Köztársaság 3-2-re kikapott Katar vendégeként kedden, ráadásul sérülés miatt elveszítette egyik legjobb játékosát, Hjong Min Szont. A koreaiak két fordulóval a zárás előtt az ázsiai selejtező A csoportjában 13 ponttal a másodikak, eggyel megelőzve a harmadik, már csak pótselejtezős helyen álló Üzbegisztánt.

A legtöbb zónában még nyitott a küzdelem, így az európaiban is, ahol még négy fordulót rendeznek. Bár matematikai esélye még maradt a magyar válogatottnak, de csoda kellene, hogy a portugál, vagy a svájci válogatott egyikét megelőzve akár a pótselejtezőre is eljussunk. 1986 után már nyolcadszor maradunk le a vb-ről.

Rovatok