Index Vakbarát Hírportál

Itt a futball legőrültebb szabályváltoztatása

2017. június 18., vasárnap 16:10

A futball szabályalkotó testülete, az IFAB nem nyugszik, ha már egyszer létrejött a nyolctagú bizottság, próbálja aktívvá tenni magát. Négy tagot ebbe Nagy Britannia, mint a játék őshazája ad, egyet-egyet Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. A másik négyet a nemzetközi szövetség, vagyis a FIFA.

Februárban a sárga lapok utáni időbüntetés merült fel, mint elrettentő példa, de erről nem hoztak semmilyen értelmezhető döntést eddig.

Most minden eddiginél radikálisabb változtatás lehet, ha elfogadják akár csak tesztjelleggel is a félidők lerövidítését. Vagyis egy jóval több mint 100 éves szabályt szeretnének módosítani, mert álláspontjuk szerint a nézőket idegesíti a holtidő.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, ahogy a játéktéren kívülre kerül a labda, a játékvezető nemcsak a saját óráján, hanem a kivetítőn is megállítja a futó órát. Ettől remélik a játék felgyorsítását, és az időhúzás megakadályozását.

A német szaklap, a Kicker kimutatása szerint a tiszta játékidő a Bundesliga előző szezonjában 56 perc 5 másodperc volt, vagyis a 2x30 tiszta játékidő nem hozna igazán forradalmi változást.

Ezenkívül engedélyeznék, hogy a szabadrúgást vagy szögletet önmagának is lepasszolhatná az elvégző játékos, ezt vízió szintjén is nehéz alkalmazni.

Azt már sokkal inkább magunk elé tudjuk képzelni, hogy a tizenegyes utáni kipattanó már nem számít, és nem lehet belőle gólt rúgni.

Azt nem tudni, hogy erről a "Play fair" néven futó IFAB-dokumentumról, mikor szavaznának, de számítani lehet jelentős nemzetközi visszhangra. Petr Cech és Gianfranco Zola mindenesetre lelkes támogatója a reformötleteknek.

Rovatok