Index Vakbarát Hírportál

Egy perc sem kell a videóbírónak, hogy igazságot tegyen

2017. június 18., vasárnap 18:08

A Konföderációs Kupa második napján Portugália Mexikóval játszott, ez a torna a jövő évi vb főpróbája.

Az első negyedóra unalma után az Európa-bajnok felpörgött, Cristiano Ronaldo hatalmas kapufát lőtt, utána nem szabadult fel a kapu, Nani pedig gólt csúsztatott.

A támadást kísérő és ünnepelni induló védő, Pepe mosolya nem volt őszinte, mert alighanem maga is érzékelte, hogy nem stimmel valami. Amikor ünnepeltek, az argentin Pitana játékvezető jelezte is, a videóbírót alkalmazzák, majd a fülére szóltak: ne ítéljen gólt, hanem a szabadrúgás kifelé a helyes megoldás.

A decemberi klubvilágbajnokságon a játékvezetők még az oldalvonal mellé mentek, és ott nézték vissza tévén, mi történt.

Most már sokkal kifinomultabban működik a rendszer, mert az ünneplés alatt lényegében meghozták az esetet visszanéző szakértők - hárman vagy négyen vannak - a felvételek alapján a határozatot. Ahogy a videón is látszik, nem telt el egy perc, amíg a kapuba megy a labda, és Pitana jelzi: nincs gól.

Érvénytelen gól - Portugália

Ennyi idő alapesetben eltelt volna azzal, ha igazán éles a meccs - mondjuk jövőre, a vb-n -, hogy a mexikóiak hevesen reklamálnak. Így viszont a portugálok sem rohanták le a játékvezetőt, hanem elfogadták a megfellebbezhetetlen döntést. Ronaldo persze legyintett egyet, de nem is ő lenne, ha gesztus nélkül hagyta volna.

Ráadásul az ítélet teljesen jó is volt. Nani ugyanis a csúsztatásnál egyáltalán nem volt lesen, de a visszaemelt labdánál igen. Nemcsak ő, Pepe is, és még valaki. Ezt a perdöntő képet egyébként csak egyszer mutatták, de kétség sem férhetett a leshelyzethez.

Ronaldo kapufája már ez után, vagyis lényegében játékon kívül jött. A partjelzőnek ugyanakkor észlelnie kellett volna ezt az egyértelmű leshelyzetet, mert vonalban állt, de valamiért szemet hunyt felette.

Az első félidő ráadása amúgy egy perc volt, vagyis nem kellett sokat rátenni.

A Kazanyban rendezett meccs egyébként 1-1-re állt a félidőben, előbb Ronaldo tökéletes átadása után Quaresma egy remek lövőcsellel elfektette a kapust, és a kapuba passzolt. Az egyenlítés egy védelmi hiba után jött: Vela emelését Chicharito öt méterről fejelte a kapuba.

A hajrában úgy tűnt, hogy Cedric megszerzi a győzelmet a portugáloknak, de Moreno szöglet utáni fejese a 91. percben a kapufáról a kapuba pattant. A vége így 2-2 lett.

Rovatok