Index Vakbarát Hírportál

Di Maria megegyezett a helyi NAV-val, Mourinho tagad

2017. június 21., szerda 18:28

Angel Di María, a Real Madrid korábbi futballistája megegyezett a spanyol ügyészséggel az őt érintő adócsalási vádakkal kapcsolatban - jelentette be a hatóság szerdán.

A jelenleg a francia Paris Saint-Germainben futballozó argentin támadót két rendbeli adócsalásban találták bűnösnek, a mostani megállapodás szerint emiatt összesen 16 hónapos börtönbüntetést kap, valamint 2 millió eurós (617 millió forint) pénzbírságot kell befizetnie.

A vádak szerint Di María a 2012-2013-as idényben 1,3 millió euróval (400 millió forint) rövidítette meg a spanyol államkasszát, amikor a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét adóparadicsomokba bejegyzett cégekbe fektette.

Spanyolországban az első bűncselekmény esetében a két évnél rövidebb időtartamra szóló börtönbüntetést általában felfüggesztik, így Di Maríának nem kell börtönbe vonulnia.

Kedden a spanyol ügyészség azt jelezte, adócsalás vádjával pert indít José Mourinho, a Real Madrid volt, a Manchester United jelenlegi vezetőedzője ellen, ugyanis szerintük a portugál tréner 2010 és 2013 között 3,3 millió euró (1 milliárd forint) adót nem fizetett be az államkasszába. Menedzsmentje szerint ugyanakkor a szakember eleget tett spanyolországi adófizetési kötelezettségének.

 "José Mourinho 2010 júniusától 2013 májusáig élt Spanyolországban, ezalatt több mint 26 millió euró adót fizetett 41 százalék feletti adókulccsal. 2015-ben elfogadta a spanyol adóhatóság legalizálási tanácsait, amelyek a 2011-es és 2012-es évre vonatkoztak" - írta a Gestifute nevű tanácsadó cég, hozzátéve, hogy ezen túlmenően 2013-ban Mourinho egyezséget is kötött a hatósággal.

A spanyol kormány tanúsítványt adott ki arról, hogy Mourinho eleget tett adófizetési kötelezettségeinek - írta az 54 éves portugál szakember menedzsmentje.

Múlt kedden Cristiano Ronaldo ellen indított pert a spanyol hatóság, melynek állítása szerint a Real Madrid aranylabdása 2011 és 2014 között 14,76 millió euró adót nem fizetett be a kincstárba. Ronaldo tagadta a vádakat.

A közelmúltban Lionel Messi fellebbezését hasonló ügyben már elutasította a spanyol legfelsőbb bíróság: az FC Barcelona sztárjára 21 hónapos börtönbüntetést róttak ki, illetve kétmillió eurós bírság befizetésére is kötelezték. Letöltenie - mint Di Mariának - neki sem kell, mert a büntetés két év alatti, és az első ügye a törvénnyel. (MTI)


  

Rovatok