Index Vakbarát Hírportál

A baszkok látni sem akarják a spanyol válogatottat

2017. június 23., péntek 13:34

A baszk parlament ismét elutasította azt a tervezetet, miszerint a spanyol futballválogatott Bilbaóban játsszon meccset. Köztudott, hogy a spanyoloknak nincs nemzeti stadionjuk, a válogatott meccseket mindig más-más város stadionjában rendezik.

A bilbaói San Mamésban 1967-ben rendeztek legutóbb válogatott meccset, azóta a spanyol csapat nem szívesen látott vendég Baszkföldön. A mostani szavazáson a baloldali pártok támogatták a meghívást, a jobboldaliak viszont mereven elutasították és mivel szavazati fölényben vannak, így el is utasították azt.

A támogatók egyik politikusa szerint az anti-spanyol hozzáállás szektás gondolkodás és múltszázadi viselkedési mód. A nacionalista elutasítók véleménye pedig az, hogy a spanyol nem a nemzeti csapatuk.

A spanyol válogatott legutóbb ötven éve, 1967. május 31-én játszott a San Mamésban, a törökök elleni Eb-selejtezőben 2-0-ra nyertek. Idén két hazai válogatott meccse volt, a vb-selejtezőt Gijónban, a Kolumbia elleni barátságos meccset pedig Murciában rendezték.

Rovatok