Index Vakbarát Hírportál

Csalás volt! – a szlovák miniszterelnök nyílt levelet írt az UEFA elnökének

2017. június 26., hétfő 16:23 | aznap frissítve

A szlovák miniszterelnök azért fordult nyilvánosan Aleksander Ceferinhez, az Európai Labdarúgó Szövetség elnökéhez, mert szerinte a szlovák válogatott továbbjutását befolyásoló mérkőzésen, az Olaszország-Németországon olyan előre megbeszélt eredmény született, amivel mindketten továbbjutottak az U21-es Eb elődöntőjébe, Szlovákia pedig kiesett.

Robert Fico levelének meglehetősen hosszú felvezetésében szó esik a szlovák és a szlovén nép barátságáról (Ceferin szlovén), a nevelés és a példamutatás fontosságáról, a fair play szelleméről, a lengyel és a szlovák nép barátságáról (az U21-es Eb Lengyelországban van), és a torna remek hangulatáról is, amikor hirtelen széttörik az idill.

"A tornát súlyosan beárnyékolta a német és az olasz válogatott piszkos tette az elődöntőért folytatott küzdelem során."

"A szlovák tehetségek mindent megtettek, amit a pályán csak tenni lehetett, hogy továbbjussanak. (...) De arra nem számíthattak, amit a két végül továbbjutó válogatott, az olasz és a német tett."

Ez egy megrendezett csalás volt két tapasztalt futballnemzet közreműködésével.

"Ami történt, az 1982-es világbajnokságra emlékeztet, akkor Németország és Ausztria játszott hasonló színjátékot a nézők előtt, az esélytelen kiscsapat Algéria rovására. Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy ki fogja vizsgáltatni az ügyet, és a következő tornát olyan szabályok szerint rendezik majd, ami a sportteljesítménynek kedvez az unfair háttéralkukkal szemben."

Majd Fico felhívta rá Ceferin figyelmét, hogy a példamutatás mázsás felelőssége nehezedik a vállaira, úgy a kontinens valamennyi lakója, mint a következő nemzedékek előtt. Végül pedig meghívta vendégségbe, ha Pozsonyban járna.

Ami tény, az U21-es Eb csoportkörét elég szerencsétlen módon bonyolították le, három négycsapatos csoportból a három első helyezett, illetve a legjobb gólkülönbségű második helyezett jutott az elődöntőbe. Az olasz-német volt a csoportkör utolsó meccse, így a csapatok tudták a többi csoport végeredményét, egyben azt is, hogy 1-0-ás olasz sikerrel mindketten továbblépnek. A németek másodikként ugyan, de elkerülve a spanyolokat az elődöntőben. A meccs 1-0 lett Olaszország javára.

Rovatok