Index Vakbarát Hírportál

Előbb műtsek, majd adnak diplomát, hogyan kell műteni

2017. július 3., hétfő 09:12

Wágner Ádám és ikertestvére, Wágner Gábor úgy került be a hírekbe pár éve, mint az a két edző, akik ha nincsenek, és a kellő pillanatban nem beszélik rá Nagy Ádámot a futballra, annak folytatására, akkor elveszíti őt a sportág. Az eltanácsolt Nagyban azt látták, mit lehet kihozni belőle, és nem tévedtek.

Nagy jelenleg a válogatott egyik legértékesebb játékosa, a Bologna futballistája, az Eb utáni tavalyi szezonban folyamatosan játszott az olasz ligában a sérüléséig.

Wágnerék szerettek volna beiratkozni a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) edzőképző tanfolyamának pro szakaszára. Ez a licenc ahhoz szükséges – egymillió forint körülbelül a tandíj, nem ingyenes az egyéves tanfolyam –, hogy az élvonalban dolgozhasson valaki. Vagy a legmagasabb szinten Európában. Dárdai Pál is Magyarországon szerezte meg 2015-ben a szükséges papírokat.

Wágneréket nem találta alkalmasnak a háromtagú felvételi bizottság arra, hogy ennek a limitált létszámú kurzusnak a hallgatói legyenek.

Amint látható, a Sturm Graznál pályaedző Szabics Imre, valamint a német második Lipcsénél másodedző Lőw Zsolt is most szerezheti meg a legrangosabb képesítést. Hogy Magyarországon járnak iskolába, annak egyik oka: Ausztriában vagy Németországban sem adhatnak ki akármennyi licencet, pontosan szabályozzák, hogy egyszerre mennyien végezhetik el a kurzust.

Wágnerék nem hagyták annyiban az elutasításukat, elkérték az eredményeiket, miben voltak gyengébbek a többieknél. A háromfős felvételi testület: Jörg Daniel (az edzőképzés vezetője), Sisa Tibor, aki Daniel helyettese, valamint Pári Sándor. (Róla egyszer már írtunk, az egyik hallgatónak nem tetszettek az előadásai.)

A két érintett azt posztolta a Facebookon, hogyan teljesítettek, és a háromtagú bizottság annyira különbözően ítélte meg a tudásukat, hogy volt, akitől kétszer annyi pontot kaptak, mint a másiktól a szakmai beszélgetésen. Azt ellenben nem adta az MLSZ a tudtukra, hogy a pontszámok, melyik edzőt takarják a háromból. Wágnerék Párival korábban már összetűztek, könnyen lehet, hogy ő húzta le őket.

A sztori jogi úton folytatódik, Wágner Gábor sommázata viszont eléggé elgondolkodtató.

„A magyar edzőképzés elve továbbra is az, hogy előbb műtsek sok-sok vakbelet, hogy utána diplomát kaphassak arról, miként kellett volna profin vakbelet műteni. Nos, ennek eredménye a sok halott, és ez az MLSZ-edzőképzés lelkén szárad.”

Rovatok