Index Vakbarát Hírportál

Az igazi futballturista: 11 ország, 25 klub

2017. augusztus 1., kedd 13:48

Nem mindennapi, sőt talán világon egyedülálló a 40 éves uruguayi csatár, Sebastián Abreu pályafutása. Karrierje csúcsán 2,5 millió eurót adott érte a Botafogo a görög Arisz Szalonikinek. Jelenleg a chilei CD Puertto Montt játékosa, ahol a hétvégén, a Rangers ellen karrierje 309. gólját szerezte, pályafutása 23. klubja ahol gólt lőtt, és a chilei csapat a 25. amelyben pályára lépett. 

Nevelő és első felnőtt csapata az uruguayi Defensor volt, amely 1996. szeptember 6-án adott neki profi szerződést. Akkor, amikor a BL-ben például a Milanban még Roberto Baggio, Zvonimir Boban, a Manchester Unitedben Ryan Giggs, Eric Cantona, David Beckham, vagy a Juvéban Alessandro Del Piero, vagy Zinedine Zidane futballozott.

Abreu azóta 41-szer váltott klubot, hol átigazolás, hol kölcsönadás miatt. Európába is eljutott, Spanyolországban a Deportivo La Coruna, a Real Sociedad, Izraelben a Beitar Jerusalem, Görögországban az Arisz Szaloniki futballistája volt. 2008 és 2010 között folyamatosan 1,5 és 2,5 millió euró körül volt az értéke az átigazolási piacon.

11 ország 25 csapatában fordult meg,

v olt argentin és uruguayi bajnok, Brazíliában állami bajnokságot nyert. 

Szerencsés pályafutás, éppen ezért nem véletlen az sem, hogy Abreu szinte mindegyik csapatában a 13-as számú mezt viseli. A mostani csapatához ingyen érkezett, és esze ágába sincs még abbahagyni a futballt.

Eddig a különböző bajnokságokban vagy kupasorozatokban 606 meccset játszott le, a legsikeresebb a brazil Botafogóval volt, ahol 93 meccsen 55-szor talált be. 1996 és 2012 között hetvenszer szerepelt az uruguayi válogatottban, ahol 26 gólt rúgott. Két vb-n, három Copa Americán szerepelt, utóbbiban 2011-ben aranyérmet is nyert. 2012-ben mikor visszavonult a válogatottságtól mindössze öt gól választotta el az akkor legeredményesebb uruguayi válogatott futballistától, Héctor Scaronétől, aki öt éve még 31 góllal volt a legjobb.

Azóta Luis Suárez, Edinson Cavani és Diego Forlán is előzi őket.

Talán a legemlékezetesebb gólja éppen egy büntető volt. A 2010-es vb-negyeddöntőben csereként beállva az uruguayi csapat utolsó rúgója volt a Ghána elleni meccsen. Betalált, méghozzá látványos, panenkás tizenegyessel, és Uruguay 40 év után ismét az elődöntőbe jutott.

Magyarországon is akad ilyen vándormadár. Na nem 40 éves és még 25 klubja sem volt, de mindenféleképp figyelemre méltó Vadócz Krisztián karrierje: Budapest Honvéd (magyar), Aj Auxerre (francia), Motherwell (skót), NEC Nijmegen (holland), Osasuna (spanyol), Odense (dán), Pune City (indiai), Grasshoppers (svájci), Deportivo Alavés (spanyol), Perth Glory (ausztrál), Mumbai City (indiai) és Kitchee (hongkongi). Azaz 9 ország, 12 csapat és 16 klubváltás 14 év alatt.

Rovatok