Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas fejessel verte ki a Videoton a Bordeaux-t az EL-ből

2017. augusztus 3., csütörtök 20:59

Remek játékkal, teljesen megérdemelten jutott tovább a Videoton az Európa Ligában. A fehérvári csapat hazai győzelemmel, idegenben rúgott góljának köszönhetően ejtette ki a Bordeaux-t.

Bizakodásra adott okot a Videotonnak a Bordeaux elleni párharc első meccse, és nem csak azért, mert csak 2-1-es hátránnyal jöttek el Franciaországból, de azért is, mert remekül játszottak, a döntetlen is benne volt a magyar csapatban. Így sem álltak rosszul az Európa Liga-selejtező harmadik körében a visszavágó előtt, hiszen egyetlen gól elég volt nekik a továbbjutáshoz.

Gyorsan szerették volna megszerezni ezt a gólt, ezért rettenetesen megnyomták a meccs elejét. Scepovic öt perc alatt kétszer is veszélyesen lőtt, a két próbálkozás között Henty esett el tizenegyesgyanús helyzetben a tizenhatoson belül. Gól viszont nem született, az elején láthatóan meglepett franciák pedig szép lassan megfogták a meccset.

Sőt, az első félidő közepe inkább az övék volt, igaz, komoly helyzetből csak egyet tudtak kialakítani: a 10 millió eurós csatáruk, Malcom hagyott ki egy hatalmas ziccert közelről. Eközben azért a Videoton sem dőlt hátra, Marko Nikolić csapatán egy pillanatra sem látszott, hogy átengedték volna a terepet a Bordeaux-nak, folyamatosan jöttek a támadások, végig küzdöttek.

A félidő végén pedig előkapták azt a játékot, amivel kezdtek, a négyperces hosszabbításban pedig még ezt is fokozni tudták, sikerrel. A 47. perc után előbb Szolnoki lába elől, remek lövőhelyzetben pöccintettek el egy labdát, majd Suljic lőhetett be két szögletet is egymás után. A második Stopira fején kötött ki, a védő pedig hatalmas kapufás góllal szerezte meg a vezetést a Videotonnak tökéletes időzítéssel, a gól után ugyanis egyből lefújták a félidőt.

Amilyen tökéletes volt az első félidő zárása, olyan tökéletes lett a második indítása: Sabaly buktatta bután Suljocit, megkapta érte a második sárgáját, így lényegében a teljes második félidőre emberelőnybe került a Videoton. Így még az is belefért, hogy a szünetben le kellett cserélniük a szezonban hét meccsen hét gólt szerző Scepovicot, aki a franciák kapusával, Benoit Costillal ütközve sérült meg.

A gól és a kiállítás együtt kicsit kényelmesebb Videoton-játékot hozott, a franciák emberhátrányban is simán átvették az irányítást, és az 55. perctől kezdve megállás nélkül gyártották a helyzeteket, de komoly veszély azért egyikből sem volt.

Ez a nyomás pedig csak még nagyobb lett a 69. percben, amikor Varga József magas lábért megkapta a második sárgáját, így a Videoton bukta az emberelőnyt. Egy perccel korábban Henty ráadásul óriási ziccert hibázott el, egyedül mehetett kapura egy remek csel után, de Costil hatalmas bravúrral védett, pedig egy második gól nagy nyugalmat jelentett volna a hazaiaknak.

Valahogy a legvégére viszont újra fel tudott pörögni a Videoton, az utolsó tíz percben újra veszélyesen tudtak játszani – Suljic harcolt ki szabadrúgást jó helyről, de a csereként beállt Lazovic centikkel mellé csavart. A legvége, beleértve a hét perc hosszabbítást is, a Bordeaux fölényével ment le, komolyan izgulnia viszont egy pillanatig sem kellett a hazaiaknak, nem jött ziccer, vagyis

az 1-0-s győzelemmel továbbjutott a Videoton.

„Úgy érzem, sokkal könnyebb volt ez a meccs, mint az első, rengeteg lehetőségünk volt a lefújás előtt, hogy eldöntsük a továbbjutást. Mindent kiadtunk magunkból, ha így játszunk a folytatásban is, nem lehet probléma.

Hatalmas eredmény ez a Vidinek, hatalmas eredmény ez a magyar futballnak, büszke vagyok a csapatra.

Ma ünneplünk, de utána folytatjuk a munkát, a hétvégén már a Mezőkövesd ellen bajnokit játszunk”

– értékelt a lefújás után Marko Nikolic, a Videoton vezetőedzője. A szerb szakember azzal folytatta, hogy végig okosan, taktikaliag tökéletesen játszott csapata, de a gratuláció nem csak nekik, hanem a fantasztikus közönségnek is jár, akik varázslatos hangulatot csináltak.

A Videoton ezzel a 2015-16-os szezon után újra ott lesz az Európa Liga selejtezőjének rájátszásában, akkor a Bajnokok Ligájából kiesve jutott oda, de a lengyel Lech Poznan 4-0-s összesítéssel kiejtette őket. A 44 csapat sorsolását augusztus 4-én, 13.00-kor tartják majd, a Videoton nem lesz kiemelt.

EL-selejtező, harmadik kör

Európa Liga-selejtező, 3. forduló, visszavágó: Videoton FC-Girondins Bordeaux (francia) 1-0 (1-0)

A Videoton 2-2-es összesítéssel, idegenben rúgott góllal jutott tovább.

Felcsút, 3537 néző, v.: Dingert (német)

gólszerző: Stopira (45+5.)

sárga lap: Szolnoki (8.), Fiola (23.), Varga J. (60., 69.), Suljic (82.), Juhász R. (82.), Lazovic (89.), illetve Sabaly (41., 46.), Plasil (50.), Lewczuk (84.)

piros lap: Varga J. (69.), illetve Sabaly (46.)

Rovatok