Index Vakbarát Hírportál

Rozsdás időutazás a magyar stadiontörténelemben

2017. augusztus 15., kedd 07:51

Miközben 190 milliárd forintért épül az új Puskás-stadion, és a fél NB I.-nek albérletben kell játszania, mert éppen új arénát kap, egészen bizarr élmény volt végigjárni azokat a helyeket, ahol az elmúlt ötven évben NB I.-es mérkőzéseket rendeztek, de közben feledésbe merültek. Nem tippeket akartunk adni, hogy hova lehetne még elszórni néhány tízmilliárdot stadionépítésre, inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy egy-egy volt élvonalbeli helyszínen mennyi maradt meg a régi hangulatból meg úgy általában a stadionból, amióta legutóbb ott jártunk. Úgyhogy összeszedtük a szerkesztőség élményeit is egy-egy arénáról. Találtunk legendásan lepattant helyszíneket, valamint olyan stadionokat, ahova az ember már csak a környezet miatt is elmenne, annyira jó a fekvése, de olyan létesítményben is voltunk, amiről egy angol kisvárosi csapat otthona ugrott be. Elég kemény időutazás volt.

Stadler-stadion, Akasztó

Városi stadion, Ózd

Elég durva belegondolni, hogy az ózdi stadionban valaha huszonötezer néző előtt rendeztek meccset, pedig 1981-ben ennyi ember ment ki az Ózd–Ferencvárosra. Az akkori Népsport azt írta a meccsről, hogy a „Ferencváros bravúros hajrában szerezte meg az egy pontot. A 4. percben a Fradi már vezetett, de rövidesen három gólt kapott. Nagy volt a hangorkán, s félidőben már 4-2-re vezettek a hazaiak. A 83. és a 87. percben erősen támadott a Fradi és kiegyenlített.” A hangulatos posztapokaliptikus feeling és a dülöngélő korlátok megvannak itt is, de az egésznek a legérdekesebb eleme az alagút, ami a töltés alatt vezet be a pályára. A klubháztól egy zárható nagy ketrec vezet addig, ezen keresztül sétálhattak be a játékosok. Ózdon összesen négy idényen át volt élvonalbeli futball, legutóbb a Ferencváros elleni 25 ezres meccsen a nyolcvanas évek elején. (Lovas Gergő)
Elég durva belegondolni, hogy az ózdi stadionban valaha huszonötezer néző előtt rendeztek meccset, pedig 1981-ben ennyi ember ment ki az Ózd–Ferencvárosra. Az akkori Népsport azt írta a meccsről, hogy a „Ferencváros bravúros hajrában szerezte meg az egy pontot. A 4. percben a Fradi már vezetett, de rövidesen három gólt kapott. Nagy volt a hangorkán, s félidőben már 4-2-re vezettek a hazaiak. A 83. és a 87. percben erősen támadott a Fradi és kiegyenlített.” A hangulatos posztapokaliptikus feeling és a dülöngélő korlátok megvannak itt is, de az egésznek a legérdekesebb eleme az alagút, ami a töltés alatt vezet be a pályára. A klubháztól egy zárható nagy ketrec vezet addig, ezen keresztül sétálhattak be a játékosok. Ózdon összesen négy idényen át volt élvonalbeli futball, legutóbb a Ferencváros elleni 25 ezres meccsen a nyolcvanas évek elején. (Lovas Gergő) (Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)

Szojka Ferenc Stadion, Salgótarján

Oláh Gábor utcai stadion, Debrecen

Bányász stadion, Komló

Egy újabb elfelejtett bányászvárosi helyszín, igaz, a Komlói Bányász sosem volt igazán meghatározó klub az NB I.-ben, viszont egy nemzetközi kupaindulás így is összejött: kupadöntőt játszottak az Újpesttel, amit ugyan elvesztettek, de a Dózsa volt a bajnok, szóval a Crvena Zvezda simán kiejtette őket, de legalább egy idegenbeli győzelem összejött. A stadion pedig a maga módján tök különleges. „A Komlói Bányász NB I.-es időszakáról már csak az ötven felettieknek lehetnek személyes emlékeik, viszont a csapat stadionja volt az egyik legkellemesebb meglepetés volt a stadionjáró turnénkon. A hegyoldalba épített, erdő melletti pálya nemcsak takaros és jó állapotban van, de szerencsére megmaradtak az ötvenes évek ma már ritkaságszámba menő stílusjegyei is, különös tekintettel a klubházra és a pálya négy sarkában látható szocreál sportolószobrokra. A Bányász stadionban bármikor megnéznénk akár egy NB III.-as meccset is, és remélhetőleg még sokáig megmarad ebben az állapotában.” (Inkei Bence)
Egy újabb elfelejtett bányászvárosi helyszín, igaz, a Komlói Bányász sosem volt igazán meghatározó klub az NB I.-ben, viszont egy nemzetközi kupaindulás így is összejött: kupadöntőt játszottak az Újpesttel, amit ugyan elvesztettek, de a Dózsa volt a bajnok, szóval a Crvena Zvezda simán kiejtette őket, de legalább egy idegenbeli győzelem összejött. A stadion pedig a maga módján tök különleges. „A Komlói Bányász NB I.-es időszakáról már csak az ötven felettieknek lehetnek személyes emlékeik, viszont a csapat stadionja volt az egyik legkellemesebb meglepetés volt a stadionjáró turnénkon. A hegyoldalba épített, erdő melletti pálya nemcsak takaros és jó állapotban van, de szerencsére megmaradtak az ötvenes évek ma már ritkaságszámba menő stílusjegyei is, különös tekintettel a klubházra és a pálya négy sarkában látható szocreál sportolószobrokra. A Bányász stadionban bármikor megnéznénk akár egy NB III.-as meccset is, és remélhetőleg még sokáig megmarad ebben az állapotában.” (Inkei Bence) (Fotó: Bődey János / Index)

Városi stadion, Tiszakécske

Buzánszky Jenő Stadion, Dorog

A Dorognak a hatvanas években ment igazán, amikor nemzetközi meccseket is játszottak nagy ellenfelek ellen, és a válogatottba is adtak játékosokat. Aztán kezdődött a liftezés az első és a másodosztály között, többször kiestek, visszaverekedték magukat, majd a hetvenes évek végén végleg elbúcsúztak. A sporttelep egyik végében áll a százéves kapu, amit pár éve újítottak fel, és ehhez hasonló bejáratot nem gyakran látni a hazai stadionokban. A főlelátó még mindig fatetejű, sőt a padok is megvannak, mert a modernizálást úgy oldották meg, hogy a székeket rácsavarozták a régi padokra, és az első sorokban még faboxok is vannak, igazi VIP-élmény, ettől függetlenül kicsit olyan, mint egy vidéki angol stadion. Másik oldalon található a vendégszektor is, aminek a szélén a Drink, Fuck, Fight és a Merda Körmend feliratok mutatják, hogy milyen kemény szurkolói élet volt Dorogon. (Lovas Gergő)
A Dorognak a hatvanas években ment igazán, amikor nemzetközi meccseket is játszottak nagy ellenfelek ellen, és a válogatottba is adtak játékosokat. Aztán kezdődött a liftezés az első és a másodosztály között, többször kiestek, visszaverekedték magukat, majd a hetvenes évek végén végleg elbúcsúztak. A sporttelep egyik végében áll a százéves kapu, amit pár éve újítottak fel, és ehhez hasonló bejáratot nem gyakran látni a hazai stadionokban. A főlelátó még mindig fatetejű, sőt a padok is megvannak, mert a modernizálást úgy oldották meg, hogy a székeket rácsavarozták a régi padokra, és az első sorokban még faboxok is vannak, igazi VIP-élmény, ettől függetlenül kicsit olyan, mint egy vidéki angol stadion. Másik oldalon található a vendégszektor is, aminek a szélén a Drink, Fuck, Fight és a Merda Körmend feliratok mutatják, hogy milyen kemény szurkolói élet volt Dorogon. (Lovas Gergő) (Fotó: Bődey János / Index)

SZVSE-stadion, Szeged

Felső Tisza-parti Stadion, Szeged

Révész Géza utcai stadion, Siófok

Kórház utcai stadion, Békéscsaba

Városi stadion, Veszprém

Széktói Stadion, Kecskemét

Budai II László Stadion, REAC

Újmecsekaljai stadion, Pécs

Hévízi úti stadion, III. kerületi TVE

Szőnyi úti stadion, BVSC

Szentmarjay Tibor Városi Stadion, Eger

Ligeti Stadion, Vác

A váci stadiont még az eredeti formájában kaptuk el, de elvileg hamarosan több fázisban fel fogják újítani a kilencvenes évek egyik fontos helyszínét, ahol az 1993–94-es szezon bajnokcsapata játszott Csank János irányításával. Aztán a kilencvenes évek vége felé volt itt Magyar Kupa-döntő is, a Debrecen ott verte meg a Tatabányát, ami a klub történetének első nagy sikere volt. A Ligeti stadionnál amúgy egy masszív fal fogadja az embert, mögötte a kötelező szocreál szobor, aztán besétálva kicsit már lehangoló a helyzet: térdig érő fű, széteső büfébódé, és valószínűleg az amúgy elég nagy eredményjelző sem működik már. (Lovas Gergő)
A váci stadiont még az eredeti formájában kaptuk el, de elvileg hamarosan több fázisban fel fogják újítani a kilencvenes évek egyik fontos helyszínét, ahol az 1993–94-es szezon bajnokcsapata játszott Csank János irányításával. Aztán a kilencvenes évek vége felé volt itt Magyar Kupa-döntő is, a Debrecen ott verte meg a Tatabányát, ami a klub történetének első nagy sikere volt. A Ligeti stadionnál amúgy egy masszív fal fogadja az embert, mögötte a kötelező szocreál szobor, aztán besétálva kicsit már lehangoló a helyzet: térdig érő fű, széteső büfébódé, és valószínűleg az amúgy elég nagy eredményjelző sem működik már. (Lovas Gergő) (Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)

Béke téri stadion, Csepel

Olajbányász stadion, Nagykanizsa

Grosics Gyula Stadion, Tatabánya

Rovatok