Index Vakbarát Hírportál

A Hertha-meccs balhéja már sok volt a német belügyminiszternek

2017. augusztus 16., szerda 12:56

Thomas de Maiziere sportért is felelős német belügyminiszter szigorúbb intézkedéseket vár az erőszakoskodó futballszurkolókkal szemben.

"Néhány esetben súlyos bűncselekményről beszélünk, az igazságszolgáltatásnak ebben a tekintetben szigorúbbnak kell lennie" - vont párhuzamot a Bild napilapnak adott interjúban a miniszter a G20 hamburgi csúcstalálkozója, valamint a Hansa Rostock-Hertha BSC hétfői Német Kupa-mérkőzés között.

Előbbin júliusban több száz rendőr sérült meg, utóbbit szurkolói rendbontás miatt kétszer félbe kellett szakítani. A berliniek drukkerei petárdákat hajigáltak, a hazai huligánok pedig székeket és Hertha-molinókat gyújtottak meg a lelátón.

A miniszter elképzelése szerint az ismert, már nyilvántartásban szereplő huligánoknak közvetlenül a mérkőzések előtt és után a rendőrségen kellene jelentkezniük, vagy ki kellene tiltani őket a stadionokból. De Maiziere elítélte az atrocitást, és szégyennek nevezte, hogy erőszakos anarchisták kis csoportja képes beárnyékolni a sportot.

A belügyminiszternél sokkal békülékenyebb hangot ütött meg a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke, Reinhard Grindel, aki szerdai közleményében leszögezte, hogy nem szabad a szurkolók egészét büntetni néhány renitens viselkedése miatt, ezért nem javasolja zárt kapus büntetések kiszabását.

(MTI)

Rovatok