Index Vakbarát Hírportál

Így ki lehet kapni

2017. szeptember 3., vasárnap 22:58

Magyarország-Portugália 0-1 vb-selejtezőn, eldőlt, hogy nem leszünk ott a világbajnokságon. Jól játszott Storck csapata, de egy jogos piros miatt bűnhődnie kellett.

Nem kezdtük rosszul a meccset, Guzmics úgy 150 másodperc után remek beadást fejelhetett volna kapura, de nem találta el, a következő emlék pedig már az, hogy Cristiano Ronaldo lő nagyon 19-ről, Gulácsi meg fölé tolja.

A szöglet után Pepe fejelt közelről, a labdát mindenki csak nézte, de centikkel mellé ment.

Nem mondhatni, hogy miénk volt az első 10 perc, de utána szépen feljöttünk, és több ígéretes támadást is vezetett a csapat. Helyzetig nem jutottunk, mert az utolsó passz nem sikerült, de mezőnyben nem voltunk rosszabbak az Európa-bajnoknál.

Nem ütött még 30 percet az óra, mikor teljesen megváltozott a meccs: Priskin lekönyökölte Pepét, a holland bíró egyből pirossal kiállította. Az ismétlésből nem lehetett ember a Fradi-stadionban, aki ne ismerte volna el, szándékos volt. A csatár biztosan nem akart ütni, ekkorát végképp nem, az egész valahogy túl jól sikerült, vitathatatlan, hogy a kiállítás jogos volt. Még akkor is, ha Pepét találta el - másnak valószínűleg nem is ment volna oda így Priskin, és nem is próbálta volna megtaposni, amint azt most tette. A védő szemöldöke felszakadt, de tudta folytatni gond nélkül.

Bernd Storck csapata még emberhátrányban is állta a sarat, csak az első félidő utolsó öt percére szorult be. André Silva el is jutott a ziccerig - bár valószínűleg lesről -, de az ötös sarkáról eleresztett lövését Gulácsi simán kiütötte.

Ez volt a vendégek legnagyobb helyzete a szünetig, 0-0-val mentünk pihenni.

A második félidőt viszont csak három percig bírtuk: Ronaldo elment a balon, az alapvonalról az ötösre ívelt, André Silva két méterről a kapuba stukkolt. Kihagyhatatlan labdát kapott a négyszeres aranylabdástól, 0-1.

A szokásos gól utáni lazázás hibájába a portugálok is beleestek, a középkezdés után azonnal egyenlíthettünk volna, Pátkai lőtt kapásból 16-ról, 30 centit tévesztett, jó kis lövés volt, és a legnagyobb magyar helyzet.

A folytatásban már teljesen egyoldalúan alakult a meccs, a portugáloknál volt a labda, megtartani nem igen tudtuk, ahogy telt az idő, már megszerezni is alig. A védekezésünk viszont rendben volt, nem záporoztak a labdák Gulácsi kapujára.

A 83.-ban Ronaldo lőtt közelről, és ha Fiola nem csúszik be, és pattan meg rajta a labda, könnyen lehet, hogy be is akad a felsőbe, így szöglet lett. Nagy mentés volt.

Hogy milyen jók voltunk 10-en, azt bizonyítja, hogy a 93. percben egyenlíthettünk volna, legalábbis Fiola hat méterről fejelhetett, de csak a kapus kezébe. Más kérdés, les volt, nem adták volna meg, de a lelkesedés és a szervezettség szép helytállást eredményezett. Most nem lett 3-3, mint az Eb-n, de ha tizenegyen vagyunk végig, az iksz simán összejöhetett volna megint, sőt.

A magyar válogatottnak a meccs előtt matematikai esélye még volt a második, pótselejtezős hely megszerzésére, reális valójában már a sorsolásnál sem. A vereséggel minden reményünk elment a második pozícióra.

Portugáliának 21, Svájcnak 24 pontja van, Magyarországnak 10.

A következő selejtezőn, Svájc ellen kint - október 7. - ráadásul Dzsudzsák sem játszhat - a bírót tapsolta meg egy sárgáért - , aztán itthon, Feröer ellen zárunk október 10-én. Ha utóbbiakat verjük, akkor biztosan meglesz a csoport harmadik helye.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Fernando Santos, a portugál kapitány először a sérült Fabio Coentrao állapotáról mondta el, hogy egyelőre még nincs információ, mennyire komoly a sérülése (25 perc után kellett lecserélni).

"Számítottam rá, hogy nehéz meccs lesz, és az is lett belőle. Arra viszont nem, hogy két csatárral kezdenek a magyarok, Storck meglepett. Jól reagáltunk rá, már az első 30 percben eldönthettük volna a meccset, a kiállítás viszont mind a két csapatot megzavarta. A vezetés és az emberelőny után nem gondoltam, hogy visszavesz a csapat, de a győzelem teljesen megérdemelt. Bernardo Silva beállítása után sokkal jobb lett a szélső játék, de így is nehéz volt felvenni a fizikálisan erős magyarok ellen a küzdelmet. A győzelem volt a fontos, nem a gólkülönbség" - mondta a portugál menedzser.

Bern Storck folytatta, azzal, hogy egy vereség általában szomorú, de ez a mostani bosszantó volt. Bosszantó, mert 30 perc után, a kiállítás után máris át kellett alakítani a csapat szerkezetét.

"Bravúrosan játszottunk, de hibák így is voltak. Ha portugálok ellen gólt kapunk, egyébként is nehéz lenne fordítani, de egy ilyen helyzet után különösen. Még így is meg volt a lehetőség, és ha az utolsó pillanatban egy kis szerencsénk van, akkor akár most ünnepelhetnénk is az egy pontot.

De a csapat így is keményen harcolt, amelyet a csodálatos közönség minden egyes akció után tapssal hálált meg. Gratulálok a csapatomnak, megcsinálták, amit elterveztünk

- értékelt Storck.

Azt mind a két szakember egyértelműen kifejtette, eddig sem foglalkozott, és most sem akar foglalkozni a játékvezetéssel.

Magyarország-Portugália 0-1 (0-0)

Európai vb-selejtező, B csoport, 8. forduló:
Groupama Aréna, 22 ezer néző, v.: Danny Makkelie (holland)
    gólszerző: André Silva (48.)
    piros lap: Priskin (30.)
    sárga lap: Pátkai (20.), Elek (45+3.), Dzsudzsák (82.), Fiola (89.), illetve Ronaldo (89.)

    Magyarország:
Gulácsi Péter - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Lovrencsics Gergő (Varga Roland, 78.), Elek Ákos (Pintér Ádám, 67.), Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs - Priskin Tamás, Eppel Márton (Böde Dániel, 61.)

    Portugália:
Rui Patrício - Cédric Soares, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao (Eliseu, 28.) - Gelson Martins (Bernardo Silva, 63.), Joao Moutinho, Danilo, Joao Mário - André Silva (Ricardo Quaresma, 86.), Cristiano Ronaldo

Európai vb-selejtezők, 8. forduló:
    A csoport:
Franciaország-Luxemburg 0-0
Fehéroroszország-Svédország 0-4 (0-3)
Hollandia-Bulgária 3-1 (1-0)
    Az állás: 1. Franciaország 17 pont, 2. Svédország 16, 3. Hollandia 13, 4. Bulgária 12, 5. Luxemburg 5 (7-17), 6. Fehéroroszország 5 (4-16)

    H csoport:
Gibraltár - Bosznia-Hercegovina 0-4 (0-1)
Görögország-Belgium 1-2 (0-0)
Észtország-Ciprus 1-0 (0-0)
    Az állás: 1. Belgium 22 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 14, 3. Görögország 13, 4. Ciprus 10, 5. Észtország 8, 6. Gibraltár 0

    B csoport:
Feröer-szigetek - Andorra 1-0 (1-0)
Lettország-Svájc 0-3 (0-1)
Magyarország-Portugália 0-1 (0-0)
    Az állás: 1. Svájc 24 pont, 2. Portugália 21, 3. Magyarország 10, 4. Feröer-szigetek 8, 5. Andorra 4, 6. Lettország 3

    7. forduló:
    I csoport:
Horvátország-Koszovó 1-0 (0-0)
    szombaton játszották:
Finnország-Izland 1-0 (1-0)
Ukrajna-Törökország 2-0 (2-0)
    Az állás: 1. Horvátország 16 pont, 2. Ukrajna 14, 3. Izland 13, 4. Törökország 11, 5. Finnország 4, 6. Koszovó 1

Rovatok