Index Vakbarát Hírportál

26 perc: Felcsút még sötétebbé teszi a magyar futballt

2017. szeptember 12., kedd 11:43

Kiváló statisztikát közöl az utanpotlassport.hu a magyar futball sötét oldaláról.

Pontosabban eredetileg egy, az akadémiákat helyzetbe hozó, alapvetően jó MLSZ-kezdeményezés általános negligálásáról.

A hazai szövetség ugyanis évekkel ezelőtt kihirdette, azok az élvonalbeli klubok, amelyek fiatalokat, 20 éveseknél nem idősebbeket játszatnak, egy külön kasszából pénzhez jutnak. Tízmilliókról van szó.

Az idei kiírás 8. fordulójában a 12 csapat közül 5 tartotta fontosnak, hogy egy kicsit is odafigyeljen erre az kezdeményezésre.

Hétvégén 8 húszéves vagy fiatalabb játékos volt a pályán, 480 perc jutott nekik. Ez a mélypont, hol van az már, amikor a harmadik fordulóban - öt körrel ezelőtt, még bőven a nyáron - 16, annyira hihetetlen a szám, hogy betűvel is kiírjuk: tizenhat fiatal volt a pályán.

Nemcsak a klubokat, hanem az utánpótlás-nevelést is kitömi az állam százmilliókkal, de kitűnően látszik a rendszer életképtelensége.

Három eshetőség van:

Nehéz kérdés, szavazzanak, melyik verzió állhat közelebb a valósághoz.

  • 9649
    Mindkettő
  • 2068
    Kényelmes, túltámogatott klubok
  • 1376
    Silány akadémiák

Érdemes még egy pillantást vetni az alábbi elkeserítő listára, amit persze ismerniük kellene a futballból jól élőknek, de valahogy mindig megmagyarázzák, mi is a probléma.

Ennyi játékpercet kaptak az eddigi nyolc fordulóban a fiatalok, az egyébként még a gólkirály által is lassúnak és lomhának mondott NB I.-ben.

Eppel Márton arra panaszkodott, hogy még ő sem kelendő termék külföldön, és egyébként is nagyon kevés magyar igazolt  amúlt szezon után külföldre, holott általános jelenség volt a túlköltekezés a topligákban.

Szóval, íme a húszévesek játékpercei:

A Puskás Akadémiában az a Sallai Roland játszotta le mind a 26 percet, aki már az Apoel játékosa, és ott góllal mutatkozott be.

Az Akadémia, avagy a fiatalok nevelkedőhelye tehát 26 perc játéklehetőséget adott a fiataloknak. Pontosabban fiatalnak.

Ne legyünk ugyanakkor igazságtalanok a felcsútiakkal szemben, mert meg kell említeni, hogy a DVTK-ban folyamatosan játszó, és már 2 gólos Óvári Zsolt 2013-ban a felcsúti intézménybe került, és ott szívta magába a futballtudást.

Rovatok