Index Vakbarát Hírportál

10 éves mélypont: soha nem zuhant ekkorát a futballválogatott

2017. szeptember 14., csütörtök 12:56

Bár az ilyesfajta ranglistákat érdemes a helyükön kezelni – azaz kellő fentartással –, mégis figyelemre méltó, hogy a FIFA legújabb világrangsorában a magyar válogatott egészen az 59. helyig csúszott hátra.

A helyezés sem hangzik különösebben jól, legutóbb 2006-ban, azaz még bőven a nagy nemzeti futballreform előtt álltunk ennyire szerény pozícióban, ám ennél is sokkal ijesztőbb, hogy honnan buktunk ide.

Mint a grafikonon látszik, 2015-ben még a 20., 2016-ban pedig a 26. helyen rangsorolták az éves átlagteljesítmény alapján csapatunkat a világon.

Vagyis egyetlen év alatt 33 helyet zuhantunk.

Hogy ez mennyire kiemelkedően nagy romlást jelent, azt tökéletesen példázza, hogy amióta létezik ez a fajta világranglista (1993), 19 helynél többet még egyszer sem sikerült rontanunk egy év alatt. A 2000-2001-es hanyatlás alkalmával a 47. helyről a 66. helyre estünk vissza. Az akkori, összesen 19 helynyi romlás eltörpül a mostanihoz képest.

A visszaesés persze nem nagy meglepetés az idei produkció fényében, a négy tétmeccsből (világbajnoki selejtező) három zakó – különösen az Andorra elleni – nem tett jót a helyezésnek, illetve az egyetlen barátságos mecsünkön is kikaptunk az oroszoktól.

A közvetlenül előttünk álló csehek (58.) és osztrákok (59.) buktak még igen jelentőset, míg a nagy nyertesek közül talán Haiti válogatottját érdemes kiemelni: ők tavalyhoz képest 25 helyet javítva immár a 48. pozícióban állnak.

Ami a ranglista két végét illeti, az élen Németország van, majd Brazília és Portugália válogatottja következik, míg a legrosszabb, 206. pozícióban hatos holtverseny alakult ki, ám ezek közül csak két csapat, Gibraltár és Tonga játszott meccset az idén. Mindet el is vesztették, természetesen.

Rovatok