Index Vakbarát Hírportál

A csütörtök este végképp megváltoztatta a futballt

2017. szeptember 15., péntek 07:03

1999. Karácsonyán a Chelsea küldött ki először olyan kezdőcsapatot a pályára, amelyikben nem volt angol.

A Southampton volt a rivális, az olasz Gianluca Vialli volt az edző, az újságok pedig azt írták: a nap, ami megváltoztatta az angol futballt.

2010. május 22. egy hasonlóan emlékezetes dátum. Az Inter úgy nyerte meg a Bajnokok Ligáját, hogy nem volt olasz a kezdőben. 4 argentin, 3 brazil és egy kameruni futott ki a Bernabeuban.

De azért még becsúszott a kezdőbe egy román (Chivu), egy macedón (Pandev) vagy éppen egy holland (Sneijder). Sőt, a 92. percben a világbajnok olasz Materazzi is pályára mehetett.

2017. szeptember 14-én jött egy újabb fontos nap a futballtörténelemben, ami talán még nagyobb jelentőségű az előző kettőnél. Mert a Chelsea vagy az Inter csak azzal a szabállyal élt, hogy az Európai Unióban szabad az európai munkaerőáramlása.  

Az Európa Ligában szereplő portugál Guimaraes viszont európai játékos nélküli kezdőt rakott össze csütörtök estére, és küldte ki az osztrák Salzburg ellen.

A 47 éves portugál edző, Pedro Martins

Az 57. percben aztán becserélte Kikót, és ezzel legalább egy portugál is a pályára került.

A meccs végeredménye 1-1 lett, a portugálok vezettek az első félidő közepén, de még a szünet előtt egyenlített a koszovói Berisha.

A Guimaraes fontos utánpótlásbázis, ott játszik például a Honvédtól igazolt Bíró Bence is. A hétvégi bajnokin egyébként a Guimaraesben két portugál is volt a kezdőcsapatban.

Rovatok