Index Vakbarát Hírportál

A csatár, akinek több BL-gólja van, mint meccse

2017. szeptember 16., szombat 08:12

A kolumbiai csatár, Faustino Asprilla mesébe illő történetét elevenítette fel az UEFA Bajnokok Ligája magazinja.

A Parmával 1993-ban KEK-győztes csatár - Buffon állt akkor a kapuban, Scala volt az edző - az olasz csapatban perifériára szorult a 95-96-os szezon elején, ezért váltott.

Az angol Newcastle igazolta le a téli átigazolási időszakban, egész jó teljesítményt nyújtott, három góllal járult hozzá a klub második helyéhez, ami akkor már Bajnokok Ligáját ért.

68 pontos volt akkor a Ginolát, Les Ferdinandot, Peter Beardsley-t a soraiban tudó klub – mindhárman elmentek a szezon végén -, és gólkülönbséggel előzte meg az Arsenalt valamint a Liverpoolt.

És aztán jött a csoda a BL-ben.

A Barcelona ellen készültek, a sohasem példás magaviseletű Asprilla késve érkezett vissza a csapathoz, és Kenny Dalglish azon gondolkodott, hogy megbünteti: nem teszi be a BL első csoportmeccsére.

Asprilla elment találkozni portugál barátjával, Fernando Coutóval, akivel még Parmából ismerték egymást, és a katalánok folyamatosan arról érdeklődtek, játszani fog-e ellenük. Ő azonban nem tudott semmit sem mondani, mert bizonytalanságban tartotta őt az edző.

Dalglish aztán megenyhült, és a kezdőbe tette.

Asprilla pedig egy klasszikus mesterhármassal mutatkozott be.

Ezek voltak a kezdők:

Ahogy a videón is látható, az első gólját tizenegyesből lőtte, Hesp kapus őt akadályozta. (Az ilyet ma már lehet, hogy visszanézné a videóbíró.) A második egy fejes volt, a harmadik is, előtte tett egy lépést, amivel kibillentette az őt követő Nadalt, és nem volt nehéz dolga a kapuba bólintania.

Asprilla még egy meccsen volt kezdő, a Dinamo Kijevet megverték 2-0-ra, a többin sérülése miatt nem kapott lehetőséget.

A BL-karrierje itt be is fejeződött.

1998-ban már úgy volt ott a vb-n, hogy már csak 10 meccset játszott a szezonban, utána vissza is ment Dél-Amerikába.

A hat csoportból akkor csak az elsők jutottak tovább, és a két legjobb második. A csoportelső egyébként a Dinamo Kijev lett, a Newcastle a PSV mögött bejött a harmadik helyre. A Barcelona negyedik lett.

Rovatok