Index Vakbarát Hírportál

Luxemburg és Costa Rica ellen a magyar futballválogatott

2017. szeptember 22., péntek 11:38

Luxemburg és Costa Rica csapatával játszik barátságos mérkőzést novemberben a magyar labdarúgó-válogatott, írta az MTI.

A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának pénteki beszámolója szerint mindkét meccset a világbajnoki selejtezősorozat zárása után játsszák: Luxemburggal november 10-én idegenben, Costa Ricával négy nappal később hazai pályán játszik Bernd Storck szövetségi kapitány együttese.

A magyar válogatott mind a tíz mérkőzését megnyerte az európai miniállam csapatával szemben, a karibi együttessel viszont még nem találkozott.

Costa Rica novemberben vélhetőleg világbajnoki résztvevőként érkezik Magyarországra, mivel a CONCACAF-zóna utolsó csoportkörében, két fordulóval a vége előtt a biztos kijutást jelentő második helyen áll. A csapat hat ponttal előzi meg a negyedik, pótselejtezős pozíciót elfoglaló Egyesült Államok, illetve az ötödik Honduras válogatottját.

Közben hivatalossá vált a Nemzetek Ligája lebonyolítása, amelyben jövő év szeptemberétől a magyar labdarúgó-válogatott is szerepel. A sorozat bevezetésével minden évben lesz egy kontinens- vagy világverseny az európai csapatok számára, emellett a Nemzetek Ligájából négy csapat az Eb-kvalifikációt is kivívhatja.

A lebonyolítási rend megegyezik azzal, amelyet korábban felvázoltunk. A sorsolás 2018 januárjában lesz majd. A magyar válogatott jelenleg a 25. helyen áll, ezzel a C-osztály első helyére kerülne.

Egy csapat Nemzetek Ligája-szereplése meghatározza majd, hogy a következő Európa-bajnoki selejtezősorozat sorsolásakor melyik kalapba kerül, tehát ekkor már nem az UEFA-koefficiensek döntenek.

A Nemzetek Ligája-szereplés további jelentősége, hogy a négy osztály 16 csoportgyőztese 2020 márciusában egy rájátszás keretében küzdhet meg négy Eb-döntős helyért. Mivel a hagyományos Eb-selejtezők 2019 novemberében befejeződnek, a kvalifikációs sorozat tíz csoportjában az első két helyen végző húsz csapat kijut a tornára. Ezek nem lépnek pályára a 2020 márciusi rájátszásban, hanem a kvalifikációról lemaradt csoportgyőztesek mellett a legjobb második, harmadik, esetleg negyedik helyezettek kapnak lehetőséget a részvételre.

Rovatok