Index Vakbarát Hírportál

Storck fejlődésről beszél, eközben a C ligába sodródunk

2017. október 4., szerda 09:07

A magyar labdarúgó-válogatott októberben befejezi a világbajnoki selejtezőket, Svájcban nem esélyes szombat este, Feröer ellen, kedd este hazai pályán igen. Ugyan a továbbjutásra már nincs esély, egyik meccs sem tét nélküli, mert a következő sorozatra való rangsorolásunkat jelentősen befolyásolhatja.

Ha emlékszik rá, mekkora matekozás volt a 2016-os Európa-bajnokság előtt, lehet-e a legjobb harmadik Magyarország, vagy éppen arra, hogy két ponton múlt a kiemelésünk a pótselejtezőben, mert ennyivel előztük meg Dániát, akkor nem lesz meglepetés, hogy most is tartunk egy kisebb matekórát.

De előbb rögzítsünk pár adatot az UEFA-rangsorból:

Ha Storck fejlődésről is beszél, a helyezések nem támasztják alá a gondolatvilágát. Ezért hozott képbe olyan megfoghatatlan dolgokat, mint a labdatartás, a helyzetek kialakítása. Az más kérdés, hogy vb-részvételünk már a sorsolás pillanatában eldőlt.

Vissza a jelenbe: ha Baselben bravúrt érne el a magyar válogatott, szinte biztosan megtartaná ezt a B-divíziós pozíciót, ami akár kedvező is lehet.

Ha veszítünk Svájcban, és verjük Feröert, akkor a csehek kezében a sorsunk, mert nekik két könnyebb meccsük van, noha úgy mennek Azerbajdzsánba, hogy hazai pályán gól nélküli meccset játszottak velük.

A jelenlegi sorrend

A pontozásról: a győzelem 1600 körüli pontot hoz, az ellenfél erejétől függően. A döntetlen 800 körüli pontot, a vereség 340-380 pontot. Ha Andorrában akár csak ikszelünk, most számolgatni sem kellene. Sokáig nyögni fogjuk még azt a vereséget ebben a pontszámban, az szembetűnő.

Mi várható a többiektől?

Az előttünk állók közül nem valószínű, hogy bármelyik ország is kevesebb pontot szerez nálunk a két fordulóban, ezért azt a relációt most hagyjuk ki, hogy ők esetleg visszacsúszhatnak, és hogy bravúrral megelőzhetjük őket. Az írek és a dánok ugyanis a pótselejtezőért állnak nagy harcban, és egyiknek sincs rossz esélye, hogy játsszon a vb-ért.

Az utánunk jövők közül a szlovénok Angliába mennek, nekik is bravúr kell, hogy megelőzzenek bennünket.

Az albánok a spanyolokhoz látogatnak, nem ők az esélyesek, ismét megállapítható, igen nehezen tudnak csak elénk kerülni. A már említett csehek annál könnyebben.

A skótok előbb fogadják a szlovákokat, majd az utolsó körben Szlovéniába mennek, ha mindkét meccset nyerik, kizárólag abban az esetben előzhetnek. Erre valós esély van, de nagy összeggel azért nem fogadnánk rá. Kivált, mert a szlovákok egy döntetlennel előttük maradnak.

Miért fontos ez?

Nagy talány, hogy a B vagy a C divízióból lehetne könnyebben kijutni a 2020-as Eb-re, amit hazai pályán rendezhetünk. Sokismeretlenes az egyenlet egyelőre.

Az viszont tény, hogy ha kapunk egy olyan csoportot, amelyikben Észak-Írország mellett Ukrajna és Magyarország szerepel, két jó meccsel egész kedvező pozícióba lehet kerülni.

Ha lecsúszunk a C-be, akkor jöhet egy szerb-bolgár-ciprusi trió. Vagy éppen jöhet egy Montenegró-Finnország duó is, de erre kisebb az esély, mert csak az egyik csoport három résztvevős. A Nemzetek Ligájáról bővebben itt olvashat.

A divíziók így néznek ki jelenleg

Egy biztos, a playoffra töltenek fel a Nemzetek Ligájában, ha tehát az előző példánál maradunk, és Ukrajna mögött másodikok leszünk az NL-ben, és az ukránok kijutnak a rendes selejtezőből, akkor kaphatunk egy újabb esélyt a playoffba kerüléssel. Egy meccset biztosan kapunk 2020 márciusban.

Míg ha Montenegró mögött leszünk másodikok és Montenegró nem jut ki a rendes selejtezőből, akkor vége, az NL nem ad újabb esélyt. Montenegrót persze meg kellene verni, ha valóban érzhetően fejlődnénk, csak nekik most több jó játékosuk van, és hattal több pontot szereztek a most futó selejtezőben.

Rovatok