Index Vakbarát Hírportál

Majdnem sikerült felülírni a luxemburgi rémálmot

2017. november 10., péntek 19:02 | aznap frissítve

Magyarország–Svédország 2-2. Ez a mai magyar futball helyzetét elnézve egy óriási eredmény, főleg úgy, hogy Európa egyik legjobb utánpótlás-válogatottja ellen értünk el döntetlent tétmeccsen. Az egész mérkőzés képe alapján a győzelem is simán meglehetett volna, ami a csütörtöki, Luxemburg ellen elveszített felnőtt barátságos meccs után mindenféleképp hízelgő.

Az elején még a svédeknek volt egy kapufájuk, utána viszont átvettük az irányítást. Nagyon dinamikusan játszott a csapatunk, a széleken pontos támadásokat vezettünk. Két perc alatt két gólt rúgtunk a sokkal esélyesebb svédek ellen.

Előbb a 16. percben egy jobb oldali beadás után Sallói Dániel lövését blokkolták, a labda Bíró Bence elé került, aki ballal bevágta. Két perc sem telt el, és megint Bíró volt a főszereplő. Ezúttal ő hozta be a labdát a 16-oson belülre, a jobb oldalról. Mindenki beadást várt tőle, de a portugál Vitória Guimaraesben nevelkedő csatárunk megint ballal kapura lőtte, Dahlberg mellet el a hosszú sarokba.

Nem tudtuk megúszni az első félidőt gól nélkül. A lefújás előtt egy perccel, Gustav Envall szépített. Bár mondhatjuk azt, hogy érett a svédek gólja, a magyar válogatott egyetlen rossz szót sem érdemel az első félidőben nyújtott játékáért.

A második félidő általában nem rólunk szólt, egyáltalán nem. A svédek óriási mezőnyfölényben voltak, a mieink szinte ki sem jöttek a saját tizenhatosukról. Bár Szoboszlai révén volt ígéretes támadásunk, a svéd kapust nem tettük sokáig próbára.

A 70. percben Sallói előtt volt a meccslabda, de a kapusról visszapattanó labdát az üres kapu helyett, a kapufára rúgta. A svédek elképesztő erővel nyomtak igaz komoly helyzetek nélkül, miközben Bíró a harmadik gólját is megrúghatta volna, de a svéd kapus kétszer is ziccerben mentett. Egyszóval hatalmas svéd fölény mellett komoly magyar helyzetek voltak.

A 89. percig bírtuk és éppen az a – amúgy csereként beálló – Jordan Larsson egyenlített, aki a legendás Henrik Larsson fia, aki a Celtic, a Barcelona, a Manchester United futballistája is volt, 106-szoros válogatottként 37-szer talált a kapuba.

A legvégén még volt egy ziccerünk, Kundrák remekül játszotta magát tisztára a jobb oldalon, Gazdag elé került a labda középen, de nem tudta a kaput eltalálni, nagy lehetőség volt. Így viszont maradt a 2-2. A magyar válogatott három meccs után veretlenül, egy győzelemmel és két döntetlennel áll, legközelebb jövő kedden Cipruson játszik majd a csapat. Egyáltalán nem reménytelen a fiatalok helyzete

Magyarország–Svédország 2-2 (2-1)

Gól: Bíró (16., 18.), ill Engvall (44.), Larsson (89.)

A 6. csoport állása: 1. Belgium 11 pont/5 mérkőzés, 2. Svédország 8/4, 3. Ciprus 6/5, 4. Magyarország 5/3 (4-3), 5. Törökország 5/4 (2-2), 6. Málta 0/5

Borítókép: Füst száll a Magyarország - Svédország U21-es Európa-bajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2017. november 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Rovatok