Index Vakbarát Hírportál

A 95. percben nyerték zsinórban 12. bajnokságukat

2017. november 27., hétfő 11:17

Fehéroroszországban a hétvégén ért véget a bajnokság, drámai körülmények között nyert a BATE Boriszov, amely ezzel sorozatban tizenkettedszer lett első. Így újra a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat majd a következő idényben.

Talán soha nem volt ilyen izgalmas a bajnokság véghajrája, sokáig úgy tűnt, megszakad egy 2006 óta tartó sorozat. A BATE azóta szinte mindig nagy fölénnyel nyert a bajnokságot, úgy, hogy már hetekkel a vége előtt biztos első volt. Most az utolsó fordulóra kellett ezzel várni, annak az utolsó pillanatáig, egészen pontosan a 95. percéig.

A második Dinamo Minszk már szombaton lejátszotta meccsét a Krumkacsi ellen, 1-0-ra nyert. A BATE akkor lehetett volna bajnok, ha legalább egy pontot szerez a forduló előtt 9. helyen álló Gorodeja otthonában, ami azért nem tűnt lehetetlen feladatnak.

A 19. percben szerzett vezetést a BATE, viszont utána – a 24. és 46. perc között – hármat is kapott. Hiába támadott hatalmas erővel, csak a 78. percben, 11-esből tudott szépíteni. Már a hosszabbítás perceiben jártunk, annak is a végén, a 95.-ben, amikor egy jobb oldalról közepre tett labda éppen a montenegrói Mirko Ivanics elé pattant, az első gólt szerző csatár pedig közelről a hálóba lőtt - bajnoki címet szerezve így a BATE-nak.

Ami utána történt, a futball legnagyobb jelenetei közé tartozik: a drukkerek berohantak a pályára, a meccsnek vége lett, és óriási ünnep kezdődött.

Az 1973-ban alapított BATE sorozatban 12-edszer lett bajnok, a fehérorosz bajnokság 1996-os indulása óta összesen 14-edszer. Ötször jutott el a csapat a Bajnokok Ligája, háromszor az Európa Liga főtáblájára.

Az elmúlt években sok gondot okozott a BATE a magyar csapatoknak is. 2012-ben a Debrecent a BL-selejtező 3. fordulójában, majd 2014-ben szintén a Debrecent, ugyanebben a szakaszban, végül 2015-ben ismét a BL-selejtezőben, megint a harmadik körben a Videotont verte ki. Hat meccsből egyszer sikerült csak legyőznie magyar csapatnak a BATE-t, továbbjutni ellene egyszer sem.  

Rovatok