Index Vakbarát Hírportál

Messiék a legkeményebb csoportban, spanyol-portugál is lesz a vb-n

2017. december 1., péntek 17:11

Péntek délután kisorsolták az oroszországi futball-világbajnokság csoportjait Moszkvában, amely a következőképp alakult:

A legkeményebb csoport a D lesz, ahol a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Argentína megkapta Horvátországot, Izlandot és Nigériát. Az argentinok csak nagy nehezen jutottak ki a tornára, és most sem lesz könnyű dolguk, mert Izland a tavalyi Eb meglepetéscsapata volt, és most egyenes ágon jutottak ki, pont a horvátok előtt.

Nigériával pedig mostanában rendre összekerültek az argentinok: 2014-ben és 2010-ben is egy csoportban szerepeltek. A 2014-es tornán együtt mentek tovább, 2010-ben viszont a nigériaiak a csoportban ragadtak. 

A B csoportban egymással meccsel majd Spanyolország és az Eb-győztes Portugália, mivel a spanyolok csak második kalaposak voltak. A csoportba került még Irán és Marokkó is, ők sem egyszerű ellenfelek, elég masszív csapat volt mindkettő a selejtezők alatt, de ebből a csoportból tovább kell menniük a spanyoloknak és a portugáloknak. 

A C csoportos franciáknak valószínűleg a csoportkörben nem lesz sok gondjuk: Perut, Ausztráliát és Dániát kapták. Itt a két európai csapat tűnik favoritnak, de érdekes statisztika, hogy amikor Peru kijutott a vb-re, mindig a végső győztessel volt egy csoportban. 

A világbajnoki címvédő németek közepesen erős csoportba kerültek: Mexikó, Svédország és Dél-Korea az ellenfél. A svédek az olaszokat pótselejtezőn kiejtve jutottak ki nagyon szervezett, fizikális focit játszva. Mexikó általában jó szokott lenni egy nyolcaddöntőre a vébéken, Dél-Korea valószínűleg nem sok vizet zavar majd. 

A G csoportban két európai sztárcsapat került össze: Anglia és Belgium, ők meccselnek majd a csoportelsőségért is, a vb-újonc Panama és Tunézia a másik két válogatott ebben a négyesben.

Az E csoportban a brazilok helyzete sem annyira egyszerű: Svájc a selejtezőkörben meggyőző volt, igaz, a pótselejtezőn már nem annyira, és ide került még a legutóbbi vb-n negyeddöntős Costa Rica, valamint a szerb válogatott is.

A házigazda oroszok csoportja nem túl acélos: Szaúd-Arábia, Egyiptom és Uruguay került a csoportjukba, a nyitómeccsek a szaúdiakkal játsszák. Uruguay mellett még tovább is mehet a házigazda orosz válogatott. Nehéz megjósolni azt is, hogy mi lesz a H csoportban, mert Lengyelország, Szenegál, Kolumbia és Japán került ide. A továbbjutásra a lengyelek és a kolumbiaiak pályáznak a legnagyobb eséllyel, de elég kiegyenlített négyesnek tűnik ez. 

Mi jöhet a csoportkör után?

Már a nyolcaddöntőben összejöhet Uruguay - ha nyeri a csoportját - Portugáliával vagy Spanyolországgal, attól függően, hogy utóbbi kettő hogyan végez a csoportjában. Ennek a nyolcaddöntőnek a győztese pedig összekerülhet a franciákkal, feltéve, ha azok nyerik a csoportjukat, és aztán a D csoport második helyezettjét verik. Ezen az ágon vannak még a brazilok, ha elsők a csoportjukban és az angol-belga-csoport második helyezettje. 

Az alsó ágra kerül a spanyol-portugál csoport győztese, amely az A-másodikkal találkozik a nyolcaddöntőben. Ezen az ágon vannak még az argentinok csoportgyőzelmük esetén, és ebben az esetben az egyenes kieséses szakasz első körében a C második helyezettjével játszanának, ami Dánia, Peru vagy Ausztrália lehet. Aztán viszont szembe jöhet Spanyolország vagy Portugália. 

Az F csoport győztese, ami jó eséllyel Németország lesz, szintén szép kihívásnak néz elébe. Ugyanis ha nyerik a nyolcaddöntőjüket az E-második ellen, akkor a H-első-G-második győztesével futhat össze a negyeddöntőben. Ez pedig akár Anglia is lehet vagy Belgium. Aztán az elődöntőben már akár jöhet Argentína is. 

A futball-világbajnokság június 14-én kezdődik majd. A nyolc csoportból az első két-két helyezett jut majd tovább, aztán a nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna, amelynek döntőjét július 15-én rendezik, szintén a Luzsnyiki Stadionban.

Rovatok