Index Vakbarát Hírportál

Mire számítsunk a futball-vb sorsolásán?

2017. december 1., péntek 14:45

Péntek délután négytől sorsolják ki a 2018-as oroszországi futball-világbajnokság csoportjait, vagyis beindulhat végre a tippelgetés, hogy ki milyen esélyekkel megy neki a tornának. 

A vb-t harminckét csapattal rendezik meg: harmincegy ország selejtezőkön, illetve pótselejtezőkön kvalifikálta magát a tornára, Oroszország pedig a rendező jogán lehet ott a világbajnokságon, és kiemeltként várja a sorshúzást. Ami abból a szempontból irányított, hogy a kijutott csapatokat erősorrend alapján négy különböző kalapba szórták szét a FIFA-világranglista aktuális állása szerint. Arról, hogy ez a világranglista mennyire nem tükrözi a valós erőviszonyokat, ebben a cikkünkben írtunk, de a FIFA ezzel dolgozik, ezt kell szeretni. 

Így került például az első kalapba a világbajnoki címvédő német, valamint a világranglistán második brazil válogatott, és a negyedikbe a világranglistán hatvanharmadik Szaúd-Arábia. Oroszország nagy szerencséje, hogy a rendező automatikusan első kalapos a sorsolásnál, noha a világranglista alapján ők a mezőny leggyengébb csapata, mert csak a hatvanötödikek.

Nagy hiányzók is lesznek: Olaszország hatvan év után nem jutott ki a vb-re, Hollandia szintén lemaradt, és az Egyesült Államok válogatottja sem kvalifikálta magát. Újoncok is vannak: Panama és Izland először szerepel futball-vb-n. 

A sorsolás menete, hogy a nyolc darab négyszereplős csoportba egyenként húznak csapatokat a kalapokból. Ez a fajta kiemelés arra jó, hogy a csoportkörben ne futhassanak össze tömegesen a topcsapatok, és ne üssék ki egymást a tornáról már ebben a korai fázisban. 

A négy nyolccsapatos kalapba szétdobált válogatottakból kalaponként tehát húznak egyet-egyet a csoportokba, amíg kialakul a teljes mezőny. Ám itt is vannak megkötések: maximum két csapat szerepelhet egyetlen csoportban az UEFA-tagállamok, vagyis az európai csapatok esetében, míg a többi kontinentális szövetség esetében csoportonként csak egy csapat lehet per kontinens. Nem kerülhet egy csoportba tehát két dél-amerikai vagy két afrikai. Európa azért kivétel, mert közel a mezőny felét, tizennégy csapatot delegál a tornára.

A 2018-as világbajnokság kiemelései

Első kalap: Oroszország (házigazda), Németország, Brazília, Argentína, Portugália, Belgium, Lengyelország, Franciaország

Második kalap: Spanyolország, Peru, Svájc, Anglia, Kolumbia, Mexikó, Uruguay, Horvátország

Harmadik kalap: Dánia, Izland, Costa Rica, Svédország, Tunézia, Egyiptom, Szenegál, Irán

Negyedik kalap: Szerbia, Nigéria, Ausztrália, Japán, Marokkó, Panama, Dél-Korea, Szaúd-Arábia

A megkötések miatt nem jöhet össze például egy olyan csoport, hogy Németország, Spanyolország, Dánia, Szerbia. Egy olyan viszont már működhet, hogy Németország, Spanyolország, Costa Rica és Nigéria. 

A házigazda oroszok egész jó helyzetben vannak a kiemelésük miatt: Peru, Irán, Panama is összejöhet nekik, amiből már nem lenne reménytelen a továbbjutás a hazai tornán. A spanyolok viszont nehéz helyzetben is lehetnek, mert csak második kalaposak, de ha például kikapják onnan a lengyeleket, akkor mákjuk van. 

Az egész tehát úgy fog zajlani, hogy az első kalapos nyolc csapatot szétszórják a nyolc csoportban (Oroszország, mint minden rendező, az A csoportba kerül), majd jönnek a második kalapos válogatottak. Ezután követik őket a második kalapos válogatottak, és a kontinentális megkötések ezek után játszanak majd be leginkább, mivel a csoportokban addigra már lesz két-két válogatott. 

Ha például az A csoportba kisorsolnak egy harmadik kalapos afrikai vagy ázsiai csapatot, akkor ők csatlakozhatnak a csoporthoz, ha addigra van ott két európai csapat. Például Oroszország mellett Svájc. De ha a harmadik kalapból európait húznának ki először, akkor ők nem az A csoporthoz csatlakozhatnának, hanem alfabetikus sorrendben ahhoz a következő négyeshez, ahol nincs két másik európai válogatott. Ezt a szabályt követik végig a harmadik és negyedik kalapos válogatottak kihúzásánál, egészen addig, amíg ki nem alakul a végleges mezőny. A tornán a négycsapatos csoportokból csak az első két helyzett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Az alábbi videó remekül megmutatja, hogy megy majd a húzás.

A futball-világbajnokság 2018. június 14-én kezdődik, tizenkét helyszínen játszanak majd a csapatok, és a döntőt július 15-én rendezik Moszkvában. 

Rovatok