Index Vakbarát Hírportál

A 3-3-as BL-hősökből már csak egy játszik

2017. december 20., szerda 19:55

Talán minden idők legnagyobb fordítását hajtotta végre a Liverpool 2005-ben, az AC Milan elleni Bajnokok Ligája-döntőben, amikor 0-3 után, a második félidőben három gólt szerezve egyenlítettek, majd a tizenegyesrúgásokkal elhódították a kupát.

A 12 évvel ezelőtti csapatokból már csak egyetlen játékos aktív. A brazil Kaká a napokban jelentette be visszavonulását, így most már

csak Milan Baros az, aki futballistaként keresi a kenyerét.

Nyáron igazolt a Slovan Liberecből a Banik Ostravába, ősszel 14 meccsen 6 gólja volt. De mi történt azóta a többiekkel?

A Liverpool kapusa, a három 11-est is hárító Jerzy Dudek már hat éve, a Real Madridból vonult vissza, a milános Adrij Sevcsenkóval közösen volt a 2012-es lengyel-ukrán Eb nagykövete, jelenleg Krakkóban vezet futballakadémiát. A szünetben lecserélt Steve Finnan nem sokkal a BL-döntő után halálos közlekedési balesetet okozott, de megúszta a büntetést. Később Gambiában teljesített jószolgálati tevékenységet, most Londonban él, ingatlanfejlesztésben dolgozik. A Pool legendája, Jamie Carragher 2013 óta a Sky Sports szakértője. A finn Sammy Hyypiä Liverpoolból Leverkusenbe ment, majd edzősködni kezdett, legutóbb az FC Zürichnél dolgozott.

Djimi Traoré a MLS-ben, a Seattle-ben fejezte be pályafutását három éve, azóta is ott edző. Xabi Alonso később megjárta a Realt és a Bayernt is, a legutóbbi szezon végén fejezte be, ahogy nemrégiben a Marcának elmondta: „Végre megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy én osztom be az időmet”.

Luis Garcia még hét csapatban – a legvégén Ausztráliában – futballozott a Liverpool után. A tavalyi Eb-n a BeinSports csatorna szolgálatában állt. A csapat másik legendája, Steven Gerrard 2015-ben hagyta el a Liverpoolt és egy évre a LA Galaxy játékosa lett. Most a Liverpool akadémiáján dolgozik.

John Arne Riise egy indiai klubban hagyta abba tavaly, az utóbbi időben korábbi kedvenc sportágának él, sífutóversenyeken tűnik fel. Az ausztrál Harry Kewell otthon vezetett le, miután megkapta a legnagyobb ausztrál futballistáknak járó Alex Tobin Medalt. A Watford, majd idén májustól a negyedik ligás Crawley Town szakvezetője.

A cserék közül Dietmar Hamann egy ideig edzősködött, most a német Sky szakértője. Djibrill Cissé a svájci másodosztályú Yverdonban vállalt még egy fél szezont. A BL-döntőben gólt szerző és Vladimir Smicer a cseh futballválogatott menedzsere lett.

A Milan akkor pályára lépő négy brazilja közül a kapus Dida két éve, 42 évesen még védett hazájában. Cafu és Serginho 2008-ban, a Milanból vonult vissza, előbbit legutóbb az oroszországi vb sorsolásán láthattuk. Serginho gálameccseken tűnik fel időnként. Kaká egészen ez év végéig az Orlando Cityben játszott, közben megjárta a Real Madridot is.

A holland Jaap Stam edző, 2016-ban kapta első menedzseri munkáját – ötéves másodedzői tevékenység után – az angol Readinget irányítja. Ahogy edző Gennaro Gattuso, aki éppen a napokban örökölte meg a Pisa után az AC Milan kispadját. Sőt, Alessandro Nesta is az, éppen egy hónapja mondtak fel neki az amerikai Miami FC-nél.

Paolo Mladini éli a futballnyugdíjasok gondoktól mentes életét, idén egy profi tenisztornán tűnt fel, öt-hat éve űzi a játékot. Andrea Pirlo pár hete hagyta abba, a New York City FC-nél szerepelt négy, a Juventusnál eltöltött idény után.

Clarence Seedorf 2014-ben még Brazíliában futballozott, utána menedzserkedett, a Milan edzője is volt. 2016 év végéig Kínában dolgozott. Andrij Sevcsenko tavaly óta az ukrán válogatott szövetségi kapitánya. Hernan Crespo is edző volt, legutóbb 2016. március 26-ig az olasz Modenánál ült a padon. Rui Costa a Benfica sportigazgatója, Jon Dahl Tomasson, aki a BL-döntő után távozott a Milanból, 2011 óta edző, jelenleg a dán válogatott másodtrénere.

Borítókép: Liverpool játékosok nyitott tetejű emeletes buszon tesznek diadalutat Liverpoolban 2005. május 26-án. (MTI/EPA/Julie Howden)

Rovatok